ΥΓΕΙΑ

Σεξ πριν το τεστ Παπ: Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το αποφύγεις

Αν έκανες πρόσφατα τεστ Παπ ή έχεις προγραμματίσει το τεστ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σίγουρα ο γιατρός σου σε συμβούλεψε να αποφύγεις τις σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον 24 ώρες πριν.

Σεξ πριν το τεστ Παπ: Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το αποφύγεις

Το τεστ Παπανικολάου, τεστ Παπ εν συντομία, είναι η εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ο λόγος που απαγορεύεται το σεξ πριν την εξέταση είναι επειδή τυχόν υπολείμματα σπέρματος, ίχνη λιπαντικού ή σπερματοκτόνου από το προφυλακτικό, άλλα κύτταρα πέραν αυτών του τραχήλου –για παράδειγμα από μύκητες ή βακτήρια– ή φλεγμονές στον τράχηλο αλλοιώνουν το δείγμα και καθιστούν το αποτέλεσμα της εξέτασης λιγότερο αξιόπιστο.

Ιδιαίτερα το σεξ με έναν νέο σύντροφο συνεπάγεται υψηλή επικινδυνότητα κολπικής λοίμωξης ή και κάποιας φλεγμονής.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα κολπικής λοίμωξης –συνήθως μία με δύο ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή– καλό θα είναι να αναβάλεις το τεστ Παπ για μερικές μέρες ώστε να αποφύγεις ένα ψευδώς θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Επίσης, το τεστ Παπ δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει κολπική αιμορραγία –λόγω περιόδου ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας– και αν δεν έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 48 ώρες μετά από τη χρήση προϊόντων κολπικού καθαρισμού ή ενδοκολπικής φαρμακευτικής αγωγής, καθώς οποιαδήποτε ξένη ουσία μπορεί να αλλοιώσει το δείγμα.

Πηγή: Popsugar

Δες κι αυτό:

Είναι δυνατόν να μείνει μία γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά;

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στο σεξ

Η αντιγηραντική δράση του σεξ – Ποια είναι η «συνιστώμενη» συχνότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ