ΥΓΕΙΑ

Nέα κάψουλα αργής αποδέσμευσης απλοποιεί τη θεραπεία του HIV

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια φαρμακευτική κάψουλα που καταπίνεται μία φορά και μετά μπορεί να αποδεσμεύσει αργά τις ημερήσιες δόσεις του «κοκτέιλ» των φαρμάκων που οι ασθενείς παίρνουν για τον ιό HIV του AIDS.

Nέα κάψουλα αργής αποδέσμευσης απλοποιεί τη θεραπεία του HIV

Η νέα κάψουλα από πολυμερές υλικό με σχήμα άστρου, η οποία μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως δύο εβδομάδες, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι ασθενείς να χρειάζεται να πάρουν μόνο μία την εβδομάδα, καθώς τα φάρμακα που περιέχει αποδεσμεύονται αργά σε αυτό το διάστημα. Αρχικά είχε δοκιμαστεί για τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά τώρα προσαρμόστηκε για τη θεραπεία του HIV.

Η αντικατάσταση των καθημερινών χαπιών με μια εβδομαδιαία θεραπεία θα βοηθήσει τους ασθενείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 30% των ασθενών παίρνουν κανονικά τις δόσεις τους. Επίσης, η κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκτεθούν στον HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον επίκουρο καθηγητή Τζιοβάνι Τραβέρσο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications.

Τα σχετικά τεστ σε χοίρους έδειξαν ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας η κάψουλα μπορεί να απελευθερώσει με επιτυχία στο στομάχι τρία διαφορετικά φάρμακα για τον HIV (dolutegravir, rilpivirine και cabotegravir). Μετά την πλήρη αποδέσμευση των φαρμάκων, η κάψουλα αποσυντίθεται σε μικρότερα τμήματα που περνούν από την πεπτική οδό.

Αν και η θνησιμότητα λόγω του HIV έχει μειωθεί σημαντικά, μετά την εισαγωγή των αντιρετροϊκών θεραπειών στη δεκαετία του 1990 και οι άνθρωποι με τον ιό έχουν πια σχεδόν κανονική διάρκεια ζωής, κάθε χρόνο καταγράφονται ακόμη περίπου 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι.

«Ένα από τα κύρια εμπόδια για τη θεραπεία και την πρόληψη του HIV είναι η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής. Η δυνατότητα οι δόσεις να γίνουν πιο αραιές θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής και θα επηρεάσει θετικά τους ασθενείς» δήλωσε ο Τραβέρσο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μετατροπή της θεραπείας από ημερήσια σε εβδομαδιαία μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της έως κατά 20% περίπου. Αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε 200.000 έως 800.000 λιγότερες νέες λοιμώξεις την επόμενη 20ετία μόνο στη Νότια Αφρική.

Αρκετές μεγάλες κλινικές δοκιμές έχουν ήδη αξιολογήσει κατά πόσο τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι δυνατό να αποτρέψουν τη λοίμωξη από HIV στους υγιείς πληθυσμούς. Οι δοκιμές αυτές είχαν μέτρια επιτυχία, καθώς ένα σοβαρό πρόβλημα για την προληπτική θεραπεία διαπιστώθηκε πως είναι η δυσκολία των ανθρώπων να παίρνουν τα αναγκαία χάπια κάθε μέρα.

Η εταιρεία Lyndra, η οποία δημιουργήθηκε για να αναπτύξει τη νέα φαρμακευτική τεχνολογία, εργάζεται ήδη για την πραγματοποίηση μιας κλινικής δοκιμής της κάψουλας. Επιδιώκει επίσης να παρατείνει κατά πολύ τον χρόνο ωφέλιμης ζωής μέσα στον οργανισμό της κάψουλας, ώστε να αξιοποιηθεί και για άλλες νόσους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Δραστική υποχώρηση του ιού HIV χάρη σε αντικαρκινικό φάρμακο