ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που σώζει από το εγκεφαλικό - Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή μειώνει τις σοβαρές επιπλοκές που αυτό προκαλεί στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η βιταμίνη που σώζει από το εγκεφαλικό - Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Σύμφωνα με κινεζική μελέτη στην επιθεώρηση JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με την απαραίτητη αντιυπερτασική αγωγή είναι απαραίτητη για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση.

bigstock Food rich in folic acid 215530015

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που προκαλεί βλάβες στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κινεζική μελέτη έδειξε ότι η συμβολή του φυλλικού οξέος στην πρόληψη του εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερη στα άτομα που παρουσιάζουν στον οργανισμό τους χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Πού βρίσκεται το φυλλικό οξύ

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος στη διατροφή μας. Επίσης, βρίσκεται σε ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα, κυρίως δημητριακά.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος για τους ενήλικες είναι τα 400 μικρογραμμάρια (mcg). Κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό η πρόσληψη πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (500-600 mcg).

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε ενδεικτικά μερικές από τις τροφές που παρέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυλλικού οξέος.

φυλλικο οξυ τροφες

Πηγή: Harvard Health

Δείτε κι αυτό:

Μία μπανάνα την ημέρα καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό κάνει πέρα!

Δεύτερο εγκεφαλικό: Πότε συμβαίνει; Μπορεί να αποφευχθεί;

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού στις γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ