ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μελανιές: 4 περιπτώσεις που δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Μελανιές: 4 περιπτώσεις που δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Είναι λογικό να εμφανίσετε μελανιά αν είχατε κάποιο ατύχημα, αν κάνετε ομαδικά αθλήματα ή αν κάνετε ανήσυχο ύπνο. Τι σημαίνει όμως αν οι μελανιές εμφανίζονται στο σώμα χωρίς λόγο και μάλιστα αρκετά συχνά;

Οι μελανιές είναι αποτέλεσμα καταστροφής των αιμοσφαιρίων του αίματος και της επακόλουθης συγκέντρωσής τους ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Οι μελανιές σταδιακά αλλάζουν χρώμα –από κιτρινωπό σε μελανό– και τελικά εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι τέσσερις που θα δείτε παρακάτω, οι μελανιές αποτελούν ένδειξη για προβλήματα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία που εμφανίζονται οι μελανιές στο σώμα σας και κυρίως αν έχετε κληρονομική προδιάθεση για σοβαρά προβλήματα υγείας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

melania xeri

1. Χαμηλά αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι τα συστατικά του αίματος που αναλαμβάνουν την πήξη του. Η λειτουργία αυτή είναι ζωτική σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, καθώς τα αιμοπετάλια θα σχηματίσουν θρόμβο ώστε να σταματήσουν την αιμορραγία. Στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές αιμοπεταλίων –χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων– οι ανεξήγητες μελανιές που δεν οφείλονται σε τραυματισμό είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.

2. Αιμορραγική διαταραχή

Όταν οι συχνές μελανιές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως οι ρινορραγίες, η μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο ή η εκτενής αιμορραγία μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υποδεικνύουν κάποια αιμορραγική διαταραχή, όπως η κληρονομική νόσος von Willebrand. Η νόσος αυτή είναι η πιο συχνή αιμορραγική διαταραχή (υπολογίζεται ότι πάσχει το 1% του πληθυσμού) και προκαλείται από την απουσία ή τη δυσλειτουργία μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πήξη του αίματος.

melania podi

3. Πρόβλημα στο συκώτι

Μια βλάβη ή δυσλειτουργία στο συκώτι –όπως η ηπατίτιδα ή κάποια νόσος που προκλήθηκε από τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ– συνεπάγεται ότι κυκλοφορούν στο αίμα λιγότερα αιμοπετάλια απ’ όσα χρειάζονται για να πήζει φυσιολογικά το αίμα. Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται ευκολότερα μελανιές στο δέρμα.

4. Καρκίνος του αίματος

Οι μελανιές στο δέρμα είναι κοινό σύμπτωμα σε άτομα που πάσχουν από λευχαιμία ή λέμφωμα και αποτελούν λόγο ανησυχίας όταν συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα των δύο καρκίνων του αίματος, όπως η επίμονη κόπωση, οι πρησμένοι λεμφαδένες και ο πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Πότε τα κόπρανα δείχνουν καρκίνο (γράφημα)

Λύκος: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας κινδυνεύουν

BEST OF NETWORK

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Στην φυλακή Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης - Ποιοι πήραν αναστολή

Κορονοϊός: Ολοταχώς για πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα - Έρχονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Black Friday 2020: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Oruc Reis: Η Ελλάδα απαντά με αντιNavtex στην τουρκική Navtex σε Ρόδο και Καστελόριζο

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Πότε θα πληρωθεί - Αναλυτικές ημερομηνίες

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πώς θα πάρετε έως και 80% επιδότηση (2)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους - Δείτε που βρίσκεται τώρα