ΥΓΕΙΑ

Ποια σοβαρή πάθηση μπορεί να «γιατρέψει» η μπίρα

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μπίρα έχει ένα πολύ σημαντικό όφελος για την υγεία, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι μπορούμε και πρέπει να την καταναλώνουμε χωρίς τύψεις!

Ποια σοβαρή πάθηση μπορεί να «γιατρέψει» η μπίρα

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι ορισμένα συστατικά της μπίρας δρουν ενάντια στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

mpira 2

Τα ωφέλιμα συστατικά της μπίρας

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα συστατικό που υπάρχει στη μπίρα και το οποίο ονομάζεται ξανθοχουμόλη (Xn) – πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στον λυκίσκο, από τον οποίο παράγεται η μπίρα – και δύο ουσίες που προέρχονται από αυτή βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο και παράλληλα αντιστρέφει την αποδυνάμωση της μνήμης που αυτό προκαλεί.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παθήσεων και δεικτών που περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο από τους εξής πέντε δείκτες:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Κοιλιακή παχυσαρκία
  • Ανεβασμένα τριγλυκερίδια
  • Χαμηλή HDL χοληστερίνη
  • Ανεβασμένο σάκχαρο νηστείας

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, ενώ μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για το σύνδρομο είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης.

Οι δύο όψεις της ξανθοχουμόλης

Παλαιότερη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα είχε υποδείξει ότι η ξανθοχουμόλη αποτελεί πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το μεταβολικό σύνδρομο, ωστόσο ένα σημαντικό εμπόδιο για την αξιοποίησή της στην κλινική πράξη ήταν το γεγονός ότι μετατρέπεται στο σώμα σε μια ουσία (8-PN) που προωθεί την ανάπτυξη των καρκίνων του μαστού.

Οι ερευνητές όμως κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, αφού επεξεργάστηκαν την ξανθοχουμόλη ώστε να μην είναι δυνατός ο σχηματισμός της 8-PN.

Από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν δύο παράγωγα της ξανθοχουμόλης (DXN και TXN), τα οποία στη συνέχεια χορηγήθηκαν σε παχύσαρκα ποντίκια.

Τόσο η ξανθοχουμόλη όσο και τα δύο παράγωγά της φάνηκε να αντιστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, προστατεύοντας έτσι τα πειραματόζωα από τη μελλοντική εκδήλωση διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι ούτε το DXN ούτε το TXN οδήγησαν σε παρενέργειες στα ποντίκια.

mpira 3

Τόνωση και των πνευματικών δεξιοτήτων

Η ξανθοχουμόλη και τα παράγωγά της φάνηκε να ενισχύουν επίσης τη μάθηση και τη μνήμη στα ποντίκια, όταν οι ερευνητές τα υπέβαλαν σε μια δοκιμασία προσανατολισμού μέσα σε έναν λαβύρινθο.

Το εύρημα αυτό, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με σημαντική αποδυνάμωση της μνήμης και τις μάθησης.

Άγνωστο προς το παρόν αν η κατανάλωση μπίρας και σε ποια δόση μπορεί να οδηγήσει σε μία ή και περισσότερες από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις, ας ελπίσουμε όμως ότι το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί από κάποια άλλη σχετική μελέτη στο άμεσο μέλλον.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα αλκοολούχα ποτά που μας χαλαρώνουν

Μπίρα: Πόσες θερμίδες έχει - Πώς θα αποφύγετε το φούσκωμα