ΥΓΕΙΑ

Συρρίκνωση πέους: Γιατί συμβαίνει & πότε είναι μόνιμη

Η μείωση του μεγέθους του αντρικού μορίου είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό. Μπορεί να οφείλεται απλώς στην προχωρημένη ηλικία ή σε παθήσεις και συνήθειες που μπορούν να διορθωθούν.

Συρρίκνωση πέους: Γιατί συμβαίνει & πότε είναι μόνιμη

Ανάλογα με την αιτία της, η συρρίκνωση του πέους άλλοτε είναι παροδική και άλλοτε μόνιμη.

Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες της συρρίκνωσης του πέους είναι:

1. Γήρανση

Όσο ο άντρας μεγαλώνει, συσσωρεύονται στο εσωτερικό των αρτηριών του λιπαρές ουσίες που μειώνουν τη ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Κατά συνέπεια, αποδυναμώνονται τα μυϊκά κύτταρα που ελέγχουν τη στύση. Τα κύτταρα αυτά χρειάζονται επάρκεια αίματος για να εξασφαλίσουν καλή στύση, επομένως όταν η ροή αίματος είναι μειωμένη μοιραία η στύση θα είναι πιο αδύναμη.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την ηλικιακή συρρίκνωση του πέους είναι η συσσώρευση ουλώδους ιστού στο αντρικό μόριο λόγω των αλλεπάλληλων μικροτραυματισμών του πέους (π.χ. στο σεξ, σε αθλητικές δραστηριότητες) κατά τη διάρκεια της ζωής τού άντρα.

2. Αύξηση του βάρους

Η αύξηση του σωματικού βάρους –και κυρίως η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς– δίνει την εντύπωση ότι το πέος έχει μειωθεί σε μέγεθος. Αυτό συμβαίνει επειδή η βάση του πέους βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά κι έτσι όσο αυτή μεγαλώνει το πέος μοιάζει να «βυθίζεται» προς τα μέσα. Η απώλεια βάρους μπορεί βέβαια να βοηθήσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

sos stusi

3. Επέμβαση προστάτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου του προστάτη χάνουν μερικούς πόντους από το μόριό τους. Μία από αυτές, στην επιθεώρηση International Journal of Impotence Research έδειξε ότι ποσοστό 71% των αντρών που έκαναν προστατεκτομή παρουσίασαν σε έναν βαθμό συρρίκνωση πέους.

4. Νόσος Περονί

Στη νόσο Περονί (Peyronie's disease) σχηματίζεται στο εσωτερικό του πέους ουλώδης ιστός, με αποτέλεσμα αυτό να παρουσιάζει μια μη φυσιολογική κάμψη κατά τη στύση. Η νόσος Περονί προσβάλλει σχεδόν έναν στους τέσσερις άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών και συνεπάγεται μια μικρή απώλεια πόντων στο πέος –τόσο σε μήκος όσο και σε περίμετρο. Η νόσος Περονί άλλοτε υποχωρεί από μόνη της και άλλοτε απαιτεί θεραπεία –όταν προκαλεί ισχυρό πόνο ή εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή.

Πότε συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό

Η συρρίκνωση του πέους σπανίως απαιτεί θεραπεία. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να αποτρέψει ή να διορθώσει τη συρρίκνωση και να εξασφαλίσει στον άντρα καλή σεξουαλική λειτουργία σε κάθε ηλικία.

Η συμβουλή του γιατρού κρίνεται απαραίτητη εάν υπάρχει διαπιστωμένη μείωση στο μέγεθος του πέους που συνοδεύεται από πόνο ή σεξουαλικές δυσκολίες.

Πηγή: Medical News Today

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία μειώνεται το μέγεθος του πέους... Ο «κύκλος ζωής» του ανδρικού μορίου

Ανδρικό μόριο: Μέγεθος σε χάλαση και μέγεθος σε στύση - Υπάρχει σχέση;

Ποιο είναι το «φυσιολογικό» μέγεθος πέους – Τι δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της