ΥΓΕΙΑ

Τα 8 συμπτώματα του εμφράγματος που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα 8 συμπτώματα του εμφράγματος που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ωστόσο οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος και να λάβουν άμεσα θεραπεία και πιθανότερο να πεθάνουν από έμφραγμα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι ο πόνος των γυναικών δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.

Σχετική έρευνα-ορόσημα έδειξε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μέχρι να «αποδείξουν ότι είναι τόσο άρρωστες, όσο οι άνδρες ασθενείς».

Ένα άλλο, επίσης σοβαρό πρόβλημα, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες.

Δείτε ποια είναι αυτά:

voas

Βάρος στο στήθος

Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στην περιγραφή ότι κάποιος που παθαίνει έμφραγμα, νιώθει σαν να τον πατάει ελέφαντας στο στήθος, σύμφωνα με την καρδιολόγο Sharonne Hayes, από την κλινική Mayo. Είναι γεγονός ότι το πιο κοινό σημάδι της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες και άνδρες εξακολουθεί να είναι ο θωρακικός πόνος, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή, επίμονη δυσφορία στο στήθος, μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πρόκειται για ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης, πληρότητας ή πόνου στο κέντρο του στήθους, που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή υποχωρεί και επανέρχεται.

Προσοχή: Μπορεί κάποιος να πάθει καρδιακή προσβολή χωρίς να αισθανθεί πόνο στο στήθος, μη βασίζεστε λοιπόν μόνο σε αυτό το σύμπτωμα για να διαπιστώσετε αν έχετε πρόβλημα.

tired

Εξάντληση

Πολλές είναι οι αιτίες χρόνιας κόπωσης, αν όμως αισθανθείτε ξαφνικά εξάντληση, σε βαθμό που να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πρέπει να σας δει γιατρός. Εάν μια συνηθισμένη δραστηριότητα, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, σας κουράζει, ή αισθάνεστε έντονη κόπωση χωρίς να αθλείστε, ίσως πρόκειται για σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

ponos dontia

Πόνος στο σαγόνι

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του εμφράγματος, πολλές γυναίκες όμως αναφέρουν πόνο στο χέρι, την πλάτη, ακόμη και το σαγόνι. Μπορεί να θεωρήσετε ότι ο πόνος οφείλεται σε υπερβολική άσκηση ή κακό ύπνο, αν όμως δεν έχει προφανή αιτία, εντείνεται με την πάροδο του χρόνου ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό.

sweat

Έντονη εφίδρωση

Οι εξάψεις και ο κρύος ιδρώτας συνδέονται με τις ορμονικές αλλαγές, μπορεί όμως να οφείλονται και σε έμφραγμα. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν ιδρώνετε χωρίς να κάνετε κάτι που απαιτεί προσπάθεια, όπως η έντονη άσκηση.

skales

Λαχάνιασμα

Αν αναπνέετε βαριά και η καρδιά σας χτυπά ταχύτερα μετά από μια εύκολη δραστηριότητα, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες, αλλά και οι γιατροί τους, εκλαμβάνουν το σύμπτωμα ως κρίση πανικού. Σε πολλούς ανθρώπους όμως, το λαχάνιασμα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του εμφράγματος. Ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί, αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε για πάνω από 1-2 λεπτά, ελέγξτε την αιτία.

toilet

Ναυτία

Η ναυτία, με ή χωρίς εμετό, είναι ακόμη ένα κοινό σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες που μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε κάτι άλλο, π.χ. γρίπη.

lipothumia

Λιποθυμία

Αν αισθανθείτε ζάλη ή λιποθυμία, είναι πιθανό να παθαίνετε έμφραγμα. Αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται συχνά από ναυτία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα σε σχέση με τους άνδρες.

gym

Δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα άσκησης

Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, π.χ. ενώ τρέχατε άνετα 10 χλμ. τώρα δεν μπορείτε να τρέξετε ούτε δύο, είναι πιθανό η καρδιά σας να έχει κάποιο πρόβλημα και αυτό περιλαμβάνει και το έμφραγμα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Γυναικείες καρδιοπάθειες: 11 παράδοξοι παράγοντες κινδύνου που πιθανώς αγνοείτε

Ναυτία: Έξι αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ