ΥΓΕΙΑ

Άσθμα & αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές

Μελέτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κατέληξαν σε συσχέτιση των αλλεργιών με συγκεκριμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές.

Άσθμα & αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές

Νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ δύο συχνών αλλεργιών και του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικής πάθησης.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 11% των ασθενών με δύο συχνές αλλεργικές παθήσεις, άσθμα και πυρετό εκ χόρτου, εκδήλωσαν ψυχιατρική διαταραχή εντός 15 ετών, συγκριτικά με μόλις το 6,7% αυτών χωρίς τις συγκεκριμένες αλλεργίες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 46.647 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα σε βάση με αλλεργικές παθήσεις και 139.941 χωρίς. Σε αντίθεση με προηγούμενες σχετικές έρευνες, συμπεριλήφθηκαν άτομα κάθε ηλικίας.

support

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε ορίζοντα 15 ετών το 10,8% των ατόμων με αλλεργική πάθηση είχε εκδηλώσει ψυχιατρική διαταραχή, συγκριτικά με το 6,7% της ομάδας ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 1,66 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικής διαταραχής αν το άτομο έχει αλλεργία.

Μια πιο εστιασμένη εξέταση των στοιχείων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ εκείνοι με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα υψηλότερο κίνδυνο.

Πάντως, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους, συνεπάγονται την ύπαρξη φλεγμονής. Οι αλλεργίες επίσης εριλαμβάνουν τη φλεγμονή και αυτή η κοινή συνισταμένη ίσως συντελεί στη συνύπαρξη των δύο καταστάσεων στον ασθενή. Το ψυχολογικό στρες μιας ψυχικής πάθησης επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι συντελεί στα σωματικά συμπτώματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλικές αλλεργίες: Τα 5 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ αν είστε αλλεργικοί

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες ψυχικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο