ΥΓΕΙΑ

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Πριν από έναν χρόνο περίπου, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου (καρκίνου του παχέος εντέρου), τα οποία αποτύπωναν μια δραματική αύξηση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στις νεαρές ηλικίες.

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εταιρείας, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1990 διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο κόλον και τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθό συγκριτικά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε το 1950.

orthokolikos karkinos

Για τον λόγο αυτόν, η Εταιρεία εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες στις οποίες αναφέρει ότι ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, συγκεκριμένα στην ηλικία των 45 ετών, αντί για την ηλικία των 50 ετών που προτεινόταν μέχρι τώρα.

Στόχος της αναθεώρησης των οδηγιών είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος της νόσου, ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, εξηγεί η Δρ Νάνσι Γιου, καθηγήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ο ορθοκολικός καρκίνος «χτυπά» πλέον όλο και νεότερους ανθρώπους και μάλιστα οι διαγνώσεις συχνά γίνονται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, όταν οι πιθανότητες ίασης είναι λιγότερες. «Ο προληπτικός έλεγχος σε πιο μικρή ηλικία θα έχει ενδεχομένως μακροπρόθεσμες επιδράσεις στις μελλοντικές γενιές» αναφέρει η Δρ Γιου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρες διαγνώσεις και μείωση των δεικτών θνησιμότητας από τον ορθοκολικό καρκίνο.

Εκτός από την κολονοσκόπηση, οι μέθοδοι προληπτικού ελέγχου που προτείνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία για τον ορθοκολικό καρκίνο περιλαμβάνουν την ανάλυση κοπράνων στο σπίτι, την ανάλυση DNA των κοπράνων, την αξονική κολονοσκόπηση και τη σιγμοειδοσκόπηση.

Η έναρξη του προληπτικού ελέγχου στην ηλικία των 45 ετών συνιστάται για όσους εκτιμάται πως διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ενώ για όσους ο κίνδυνος υπολογίζεται αυξημένος (π.χ. λόγω κληρονομικότητας ή επικίνδυνου πολύποδα) ίσως ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά ακόμα νωρίτερα ή να είναι συχνότερος. Ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο πρέπει να συνεχίζεται έως την ηλικία των 75 ετών, ενώ η αξία του μετά τα 85 θεωρείται μηδαμινή.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολογίζει ότι μέσα στο 2018 θα καταγραφούν πάνω από 97.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο κόλον και πάνω από 43.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο ορθό μεταξύ των ενήλικων Αμερικανών. Οι θάνατοι από τη νόσο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 50.630 μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 σημάδια-κλειδιά του «νεανικού» καρκίνου (εικόνες)

Πότε τα κόπρανα δείχνουν καρκίνο (γράφημα)

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο ανάλογα με το μήκος των ποδιών σας

Αιμορροΐδες ή ορθοκολικός καρκίνος; Ποια είναι τα συμπτώματα-κλειδιά