ΥΓΕΙΑ

Δημιουργήθηκε ο πρώτος κερατοειδής χιτώνας ματιού από τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο κερατοειδή χιτώνα ματιού. Η τεχνική ανοίγει τον δρόμο ώστε στο μέλλον να υπάρξει απεριόριστη διαθεσιμότητα κερατοειδών, που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου ματιού, καθώς σήμερα υπάρχει έλλειψή τους για μεταμόσχευση.

Δημιουργήθηκε ο πρώτος κερατοειδής χιτώνας ματιού από τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή

Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κερατοειδούς για να αποφύγουν την τύφλωση εξαιτίας ασθενειών όπως το τράχωμα, μια λοιμώδης νόσος. Άλλα πέντε εκατομμύρια ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας καταστροφής του κερατοειδούς λόγω εγκαυμάτων, πληγών, εκδορών κ.ά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσε Κόνον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οφθαλμολογικο περιοδικό Experimental Eye Research, χρησιμοποίησαν έναν χαμηλού κόστους τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή. Το βιο-μελάνι ήταν ένα μείγμα από βλαστοκύτταρα από τον δωρητή ενός υγιούς κερατοειδούς χιτώνα, κολλαγόνο και άλατα αλγινικών οξέων (προερχόμενα από φύκια), παράγοντας έτσι ένα υλικό αρκετά σκληρό για να διατηρεί το σχήμα του, αλλά και αρκετά μαλακό για να εκτυπώνεται.

Το βιο-μελάνι εκτυπώθηκε σε ομόκεντρους κύκλους και σε λιγότερα από δέκα λεπτά απέκτησε το σχήμα ενός κερατοειδούς χιτώνα, ενώ στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν σε κανονικό ιστό, ο οποίος μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων ώστε να έχει τις ακριβείς διαστάσεις του ματιού του ασθενούς.

Αυτοί οι 3-D κερατοειδείς χιτώνες θα περάσουν από διάφορες δοκιμές και αναμένεται να χρειαστούν μερικά χρόνια προτού αξιοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βλάβες στα μάτια λόγω του ήλιου

Μαύρη σοκολάτα: Τα οφέλη της για την όραση

Ποιες είναι οι συχνότερες εαρινές αλλεργίες στα μάτια