ΥΓΕΙΑ

Κρίσιμες συμβουλές για να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο ήλιος δεν είναι όσο αθώος θα θέλαμε.

Κρίσιμες συμβουλές για να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος

Αν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κάποιες μορφές καρκίνου που μπορούμε να προλάβουμε τότε σίγουρα ο καρκίνος του δέρματος θα βρισκόταν μέσα σε αυτές. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να είναι απλό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς μας.

Παρακολούθηση των ελιών

Για αρχή θα πρέπει να εξετάσετε τις ελιές που βρίσκονται στο σώμα σας με μια απλή μέθοδο. Αρχικά, θα πρέπει να είναι συμμετρικές. Εν ολίγοις, αν νοητά τις χωρίζατε στη μέση η γραμμή θα πρέπει να απέχει εξίσου και από τις δύο πλευρές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διακρίνεται ένα περίγραμμα σε κάθε ελιά γιατί ακίνδυνες ελιές είναι λείες, με ομαλό, καθαρό περίγραμμα και έχουν ένα προφανές σχήμα. Φροντίστε να παρακολουθείτε συχνά τις ελιές σας και μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Χρήση αντιηλιακού

Η σωτήρια αντιηλιακή κρέμα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας περιποίησης, και όχι μόνο συντροφιά στην θάλασσα ή την ηλιοθεραπεία. Η χρήση της είναι καθοριστική γιατί ο ήλιος μπορεί να «φτάσει» το δέρμα μας ακόμα και σε ανύποπτες στιγμές, στιγμές που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ισχύ του.

antiliako

Προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία

Παρότι χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, αγνοούμε άθελά μας μερικά σημεία που εκτίθενται στον ήλιο περισσότερο από άλλα, όπως η μύτη ή τα αυτιά. Επειδή το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμα κι αν σε αυτό δεν υπάρχει ελιά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όλο το σώμα – ακόμα και τα πιο φαινομενικά ακίνδυνα σημεία.

Μακριά από τεχνικές μαυρίσματος

Ακόμα κι αν χαρίζουν ηλιοκαμένη επιδερμίδα χωρίς καν να έχουμε βγει στη θάλασσα, οι τεχνικές μαυρίσματος εκθέτουν άμεσα το σώμα στις επικίνδυνες UVA και UVB ακτίνες. Πέρα από την επικινδυνότητά τους για το δέρμα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες στα εξίσου ευαίσθητα μάτια.

Ετήσιος έλεγχος

Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντοτε η πρόληψη οπότε ένα ετήσιο προγραμματισμένο ραντεβού με τον δερματολόγο επιβάλλεται.

Δείτε ακόμα:

Πέντε ερωτήσεις που αποκαλύπτουν ότι πρέπει να πάτε άμεσα σε δερματολόγο

Καρκίνος του δέρματος: 20 φωτογραφίες που σώζουν ζωές

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες