ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Λίθιο στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το έμβρυο

Λίθιο στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το έμβρυο

Το λίθιο είναι μια εγκεκριμένη ουσία για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ωστόσο, η χρήση του είναι περιορισμένη στις εγκύους και σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κυοφορήσουν, καθώς έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως δυσπλασίες στην καρδιά.

Νέα μετα-ανάλυση μελετών επιβεβαιώνει ότι η λήψη λιθίου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

bipolar disorder

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με γενετική ανωμαλία, συγκριτικά με έγκυες που έπασχαν από ψυχική διαταραχή αλλά δεν έπαιρναν λίθιο.

Συγκεκριμένα, γενετικά ελλείμματα ανιχνεύθηκαν στο 7% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συγκριτικά με το 4% των παιδιών που δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία.

Το δείγμα απαρτιζόταν από πάνω από 22.000 γυναίκες σε έξι χώρες που είχαν γεννήσει το διάστημα 1997-2015. Οι 727 είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν πάρει λίθιο το πρώτο τρίμηνο της κύησης με γυναίκες που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο αν και έπασχαν από διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές δεν είχαν μεν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση ή τον τοκετό, αλλά τα έμβρυα ήταν πιθανότερο να έχουν μείζονα δυσπλασία, όπως καρδιακό έλλειμμα, σύνδρομο δισχιδούς ράχης και δυσπλασίες στο πέος.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται σε συνάρτηση με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη λήψη λιθίου από γυναίκες με διπολική διαταραχή, καθώς μπορεί να υποτροπιάσουν και να εκδηλώσουν μανία, κατάθλιψη, ψύχωση ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Για το λόγο αυτό προτείνουν είτε μείωση της δοσολογίας του λιθίου κατά την κύηση ή διακοπή του κατά το πρώτο τρίμηνο και εν συνεχεία επανέναρξη υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη.

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λιγότερο γνωστά σημάδια άγχους & κατάθλιψης

Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Λίθιο & προστασία από την άνοια: Νέα επιστημονικά ευρήματα