ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την «παρεξηγημένη» δερματική ασθένεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, αλλά και λόγω του καλοκαιριού, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο δέρμα!», δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την ασθένεια της λεύκης, καθώς το δέρμα, ειδικά για τους ασθενείς με λεύκη, είναι πιο ευάλωτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίληψη σχετικά με την ασθένεια είναι συγκεχυμένη.

Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την «παρεξηγημένη» δερματική ασθένεια

Η λεύκη είναι μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος η οποία οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος.

leuki sto xeri

Η ασθένεια χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

  • τη γενικευμένη λεύκη,
  • την τμηματική λεύκη και
  • την εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη.

Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους περίπου με την ίδια συχνότητα, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος και της φυλής. Το 50% των πασχόντων εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 χρόνια τους. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50-50.

vitiligo

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια:

  1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
  2. Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  3. Συνιστάται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
  4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
  5. Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
  6. Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο.
  7. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθός τους και την εντόπισή τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργικές.

Ο δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να συστήσει σειρά εξετάσεων ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία και το είδος της λεύκης και τελικά να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε κι αυτό:

Λεύκη: Γνωρίστε τη δερματική πάθηση μέσα από φωτογραφίες

Λεύκη: Πως να προστατευτείτε το καλοκαίρι