ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο συκώτι: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου (εικόνες)

Δραματική είναι η αύξηση των θανάτων λόγω του καρκίνου στο συκώτι, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Καρκίνος στο συκώτι: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου (εικόνες)

Από το 2000 μέχρι και το 2016 ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 43%, ποσοστό που αντανακλά την αύξηση που παρατηρείται στις διαγνώσεις για καρκίνο στο συκώτι.

Όσον αφορά τους παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της νόσου, αυτοί περιλαμβάνουν πρωτίστως το υπερβολικό σωματικό βάρος και τη λοίμωξη από ηπατίτιδα C, αναφέρει ο Δρ Φαράντ Ισλάμι, ερευνητής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η θνησιμότητα από τον καρκίνο στο συκώτι είναι μεγαλύτερη μεταξύ των αντρών συγκριτικά με τις γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ένας βασικός λόγος που ο καρκίνος στο συκώτι κατατάσσεται μεταξύ των πλέον θανατηφόρων καρκίνων είναι επειδή σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευκολία. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τους ασθενείς που δεν έχουν παρουσιάσει μεταστάσεις σε κοντινά όργανα είναι 31%, ωστόσο για όσους έχουν εμφανίσει μεταστάσεις στα λεμφογάγγλια ή σε άλλα όργανα πέφτει στο 11% περίπου.

Ο καρκίνος στο συκώτι, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδιά του, συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα που θα μας κινητοποιήσουν να επισκεφτούμε τον γιατρό. Όταν όμως εκδηλώνονται συμπτώματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να αξιολογούνται από τον ειδικό.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο συκώτι.

Πηγή: CNN, menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Οι 6 καλύτερες τροφές για το συκώτι (video)

Καφές: Πόσο πρέπει να πίνετε για να προστατέψετε το συκώτι σας

Πόνος στο συκώτι: Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι σοβαρός

Οι 8 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι (pics)