ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο διαβήτης – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ποικίλες μορφές καρκίνου, δείχνει μια νέα, διεθνούς εμβέλειας επιστημονική μελέτη σε δείγμα σχεδόν 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καρκίνος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο διαβήτης – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από ινστιτούτο ιατρικών ερευνών The George Institute for Global Health ανέλυσαν στοιχεία από 47 παλαιότερες μελέτες, τα οποία αφορούσαν τη σχέση διαβήτη τύπου 1 και 2 σε πληθυσμούς από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων ήταν τα εξής:

  • Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο συγκριτικά με τις μη διαβητικές γυναίκες. Για τους άντρες, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου λόγω διαβήτη εκτιμάται στο 19%.
  • Ο διαβήτης αναδεικνύεται σε παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες μορφές καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
  • Οι γυναίκες με διαβήτη είναι 6% πιο πιθανό να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου συγκριτικά με τους άντρες με διαβήτη.
  • Για τις διαβητικές γυναίκες, σημαντικά αυξημένος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του νεφρού (11%), του στόματος (13%), του στομάχου (14%) και για λευχαιμία (15%) συγκριτικά με τους διαβητικούς άντρες.
  • Για τον καρκίνο στο συκώτι, ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως ήταν 12% χαμηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη σε σχέση με τους άντρες με διαβήτη.
diavitis

Περισσότεροι από 415 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, με την πάθηση να ευθύνεται για περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου που χαρακτηρίζουν την πάθηση έχουν ενδεχομένως καρκινογόνο δράση λόγω των βλαβών που προκαλούν στο DNA. Όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο που παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανώς παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου (προδιαβήτη) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους άντρες και ταυτόχρονα οι θεραπείες που χορηγούνται στις γυναίκες για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι συχνά πιο ήπιες.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την επίδραση του διαβήτη στην ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά και τη σημασία που παίζει το φύλο στη μελλοντική υγεία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Τοσιάκι Οκούμα αναφέρει: «Αποδεικνύεται πλέον πως υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Δείξαμε επίσης για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου σε σύγκριση με τους άντρες και επίσης ότι διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του νεφρού, του στόματος, του στομάχου και λευχαιμία».

Ο ερευνητής υπογραμμίζει πως ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για την πάθηση. «Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τις αιτίες πίσω από αυτή την ανησυχητική αύξηση και ταυτόχρονα είναι σημαντικό, τόσο για τους διαβητικούς όσο και για την ιατρική κοινότητα, να αναγνωριστεί ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου λόγω του διαβήτη και στα δύο φύλα».

Δείτε κι αυτό:

Μια απλή διατροφική αλλαγή για να ρίξετε το σάκχαρο έως και κατά 35%

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η συνήθεια στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο

Ξηροί καρποί & διαβήτης: Πόσους να τρώτε καθημερινά για να ρίξετε το σάκχαρο