ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μαύρο χνούδι στη γλώσσα: Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς (φωτο)

Μαύρο χνούδι στη γλώσσα: Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς (φωτο)

Όταν ο Δρ Γιασίρ Χαμάντ άκουσε για την περίπτωση μιας ασθενούς που η γλώσσα της είχε γίνει κατάμαυρη, η περιέργειά του να την εξετάσει ο ίδιος ήταν τεράστια.

«Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα μιας πάθησης που αποκαλείται ‘μαύρη χνουδωτή γλώσσα’» αναφέρει ο Δρ Χαμάντ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, σύμφωνα με το CNN.com.

Παρά την ονομασία με την οποία είναι ευρύτερα γνωστή η πάθηση, στην πραγματικότητα η μαύρη επίστρωση της γλώσσας δεν είναι χνούδι, αλλά οφείλεται στην επιμήκυνση και την αλλαγή του χρώματος των θηλών της γλώσσας. Οι θηλές είναι οι μικροσκοπικές προεκβολές στην επιφάνεια της γλώσσας που της δίνουν τη χαρακτηριστική τραχιά υφή της. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Dermatology, οι θηλές κανονικά δεν ξεπερνούν σε μήκος το μισό χιλιοστό, μπορεί όμως να φτάσουν και τα 18 χιλιοστά.

Όσο μεγαλώνουν οι θηλές, παγιδεύουν υπολείμματα φαγητού, δίνοντας τροφή στα βακτήρια και τους λοιπούς μικροοργανισμούς που ζουν στη στοματική κοιλότητα και διευκολύνοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Η μεγάλη ανάπτυξη της μικροβιακή κοινότητας του στόματος οδηγεί τελικά στον αποχρωματισμό της γλώσσας.

Η «μαύρη χνουδωτή γλώσσα» αποτελεί σπάνια και ακίνδυνη παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ενώ συνδέεται επίσης με την κακή στοματική υγιεινή, ορισμένες ασθένειες, αλλά και με το κάπνισμα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύουν ο Δρ Χαμάντ και ο συνάδελφός του Δρ Ντέιβιντ Γουόρεν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι δύο γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με την περίπτωση μιας 55χρονης ασθενούς της οποίας η γλώσσα είχε τη χαρακτηριστική μαύρη επίστρωση.

Όπως διαπιστώθηκε, η γυναίκα είχε λάβει αντιβίωση (μινοκυκλίνη) για την αντιμετώπιση μιας μολυσμένης πληγής έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, η γλώσσα της έγινε μαύρη, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

mavro xnoudi sti glwssa

Μια 55χρονη γυναίκα εμφάνισε μαύρο χνούδι επάνω στη γλώσσα της έπειτα από τη λήψη αντιβίωσης – Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην επίσημη έκθεση των γιατρών

Η ασθενής εκδήλωνε επίσης ναυτία και είχε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα της.

«Όσο τρομακτική κι αν φαίνεται η συγκεκριμένη αλλοίωση στη γλώσσα, ευτυχώς η κατάσταση είναι αναστρέψιμη» αναφέρει ο Δρ Χαμάντ. Πράγματι, μετά τις απαραίτητες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η 55χρονη, η γλώσσα της επανήλθε στην πρότερή της κατάσταση.

fusiologiki glwssa

Μετά από έναν μήνα περίπου, το μαύρο χνούδι εξαφανίστηκε από τη γλώσσα της ασθενούς – Φωτογραφία από την έκθεση των γιατρών

Όπως δηλώνει ο Δρ Χαμάντ, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο συχνά εμφανίζεται το μαύρο χνούδι στη γλώσσα, ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στα 10 χρόνια που ασκεί την ιατρική.

Ο γιατρός προσθέτει πως αν ένας ασθενής δει κάποια αντίστοιχη αλλοίωση στη γλώσσα του δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί, απλώς θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του το συντομότερο δυνατό. «Πολλές παθήσεις μπορεί να εντοπίσει κανείς απλώς και μόνο ρίχνοντας μια ματιά στο στόμα» υπογραμμίζει ο Δρ Χαμάντ, συμβουλεύοντας τους συναδέλφους του να μην αγνοούν την εξέταση του στόματος όταν τους επισκέπτονται οι ασθενείς τους.

Δείτε κι αυτό:

Σημάδια στη γλώσσα που δείχνουν έλλειψη Β12, μυκητίαση, καρκίνο (pics)

Εσείς βουρτσίζετε τη γλώσσα σας; 5 επιπτώσεις αν δεν το κάνετε

Κάψατε τη γλώσσα σας; Δείτε τι να κάνετε

Κακοσμία στόματος: Μήπως φταίει η… γλώσσα σας; (φωτογραφίες)

BEST OF NETWORK