ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύφθηκαν 535 επιπλέον γονίδια που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση

Περισσότερες από 500 γονιδιακές περιοχές που επηρεάζουν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης των ανθρώπων ανακάλυψε μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης πάνω στο γενετικό υπόβαθρο της πίεσης.

Ανακαλύφθηκαν 535 επιπλέον γονίδια που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση

Η νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έφερε στο φως 535 νέες περιοχές γονιδίων, υπερτριπλασιάζει, σε πάνω από 1.000, τον αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, παρόλα αυτά, ότι έχουν ανακαλύψει μόνο το ένα τρίτο περίπου της κληρονομικότητας της πίεσης του αίματος και ότι συνεπώς πολλοί ακόμη γενετικοί παράγοντες μένουν να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους βρετανούς καθηγητές Μαρκ Κόλφιλντ του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι και Πολ Έλιοτ του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.

Πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο επίκουρος καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου του Τμήματος Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετείχαν επίσης πέντε ακόμη Έλληνες ερευνητές της Ελλάδας και της διασποράς: η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιωάννα Τζουλάκη, ο Γιώργος Ντρίτσος και η Νίκη Δήμου (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), η Μαρίνα Ευαγγέλου (Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου) και η Ελευθερία Ζεγγίνη (Wellcome Trust Sanger Institute Βρετανίας).

Οι άνθρωποι με τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο (δηλαδή τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο γονιδίωμά τους) είχαν κατά μέσο όρο 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση και μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με όσους είχαν τον μικρότερο γενετικό κίνδυνο (τους λιγότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο DNA τους).

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην υπέρταση σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως το γονίδιο APOE, που είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και το Αλτσχάιμερ και το οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε να έχει σχέση και με την αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιοπάθεια και ευθύνεται για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση αλατιού κ.ά.), η υπέρταση έχει επίσης μια σημαντική γενετική-κληρονομική διάσταση.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει στο γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης μέχρι σήμερα, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων» δήλωσε ο δρ Κόλφιλντ. «Με τις νέες πληροφορίες, μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε καλύτερα τον γενετικό κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει υπέρταση αργότερα στη ζωή του. Εντοπίζοντας αυτούς τους ασθενείς που έχουν τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο, θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν έγκαιρα τον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης, καθώς επίσης θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να κάνουν πιο έγκαιρες και πιο στοχευμένες θεραπείες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε κι αυτό:

Ανακαλύφθηκε «ορμονικός συνδετικός κρίκος» μεταξύ υπέρτασης και διαβήτη

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζεται από τον δείκτη μάζας σώματος

Υπέρταση: Ένα κοινό σύμπτωμα αποκαλύπτει την ανεβασμένη πίεση