ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι μεσήλικες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στο μέλλον, το ίδιο όμως ισχύει και για όσους δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ, δείχνει μια νέα πολυετής γαλλο-βρετανική επιστημονική μελέτη.

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας θεωρείται ότι αποτελεί τόσο άμεση συνέπεια των διατροφικών ελλείψεων και των τοξικών επιδράσεων στον εγκέφαλο από το αλκοόλ, όσο και έμμεση συνέπεια διαταραχών που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το εγκεφαλικό, εξηγεί η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Σέβεριν Σάμπια από το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου στην Αγγλία.

Από την άλλη, και η παντελής αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια ή διαβήτη, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας, εξηγούν οι ερευνητές. Η αποχή από το αλκοόλ συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες άνοιας και στα άτομα που διέκοψαν την κατανάλωση λόγω κατάχρησης ή εθισμού, προσθέτει η Σάμπια μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Τα ευρήματα σχετικά με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρακινήσουν όσους δεν πίνουν να ξεκινήσουν, καθώς το αλκοόλ οδηγεί σε δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως η πρόωρη θνησιμότητα, η κίρρωση του ήπατος και ο καρκίνος» υπογραμμίζει η Σάμπια. «Παράλληλα, δεδομένης της καταστροφικής επίδρασης του αλκοόλ σε ποικίλες παραμέτρους της υγείας, όσοι πίνουν υπερβολικά θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μειώσουν την κατανάλωση που κάνουν» προσθέτει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν σε ετήσια βάση της ζωή τους λόγω του αλκοόλ, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 6% όλων των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 9.087 ενήλικες και κάλυπταν διάστημα 23 ετών κατά μέσο όρο. Στο διάστημα αυτό, 397 άνθρωποι εκδήλωσαν άνοια. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 76 έτη.

Συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μία έως 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα ως μεσήλικες, όσοι δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ υπολογίστηκε πως είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Στον αντίποδα, για όσους κατανάλωναν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, κάθε αύξηση στην κατανάλωση κατά 7 μονάδες συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ως μονάδα αλκοόλ στη μελέτη ορίστηκαν τα 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Βάσει αυτού του ορισμού, ένα μέτριο ποτήρι κρασί (175 ml) περιέχει δύο μονάδες αλκοόλ, ένα ποτήρι μπίρα (περίπου 280 ml) περιέχει μία έως τρεις μονάδες αλκοόλ αναλόγως πόσο δυνατή είναι, ενώ ένα μικρό σφηνάκι (25 ml) βότκα, ουίσκι, τζιν ή άλλου οινοπνευματώδους ποτού περιέχει μία μονάδα αλκοόλ.

Βάσει των παραπάνω, ασφαλής για τον εγκέφαλο θεωρείται μια ποσότητα αλκοόλ που δεν ξεπερνά τα επτά ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο μια αλλαγή στις συνήθειες που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάσει τον εκτιμώμενο κίνδυνο άνοιας. Διαπιστώθηκε ότι τον μικρότερο κίνδυνο άνοιας διατρέχουν όσοι καταναλώνουν σταθερά μία έως 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Σε σχέση με αυτούς, όσοι δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ήταν 74% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια, ενώ όσοι κατανάλωναν σταθερά σε βάθος χρόνου πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως ήταν 40% πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Τέλος, για όσους έπιναν πολύ αλλά στη συνέχεια μείωσαν τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωναν ο κίνδυνος υπολογίστηκε στο 55%.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ, έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει παλαιότερα ευρήματα που έχουν καταδείξει ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, κυρίως για την καρδιά, αλλά και την υγεία των αρτηριών και τη μεταβολική υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Αλκοόλ: Πώς πρέπει να καταναλώνεται σε βάθος χρόνου για μην κινδυνεύσει η καρδιά

Παυσίπονα & αλκοόλ: Οι πιθανές επιπλοκές αν τα συνδυάσετε (βίντεο)

Πίνετε αλκοόλ το βράδυ; Δείτε πώς επηρεάζει τον ύπνο σας