ΥΓΕΙΑ

Βιοψία μαστού: Υπάρχει και η λύση της στερεοτακτικής βιοψίας αν φοβάστε το χειρουργείο

Η βιοψία στον μαστό, δεν σημαίνει πάντα χειρουργείο, ενώ τα «ύποπτα» ευρήματα χρειάζονται «απόδειξη» πριν την επέμβαση.

Βιοψία μαστού: Υπάρχει και η λύση της στερεοτακτικής βιοψίας αν φοβάστε το χειρουργείο

«Ο όρος βιοψία στο μαστό είναι συνυφασμένος με τη χειρουργική βιοψία, δηλαδή με επέμβαση», τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε), επισημαίνοντας συγχρόνως πως «κάποιες επεμβάσεις «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία που δεν απαιτεί χειρουργείο».

Η βιοψία είναι απαραίτητη κατά τον κ. Μαλακάση, στην περίπτωση της αμφιβολίας ενός ακτινοδιαγνώστη μαστού για το αν κάποια ευρήματα ορατά μόνο απεικονιστικά και όχι ψηλαφητά, όπως είναι οι μικροαποτιτανώσεις ή τα μικρά ογκίδια, είναι ύποπτα για κακοήθεια, οπότε σαφώς και απαιτούν βιοψία, δηλαδή λήψη υλικού για ιστολογική ταυτοποίηση.

«Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα» προσθέτει, «ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση», συμπληρώνει ο ιατρός, «και στο σημείο εκείνο αφήνουμε ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για αφαιρέσει το εύρημαι».

«Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεδαφικοί οι φόβοι των γυναικών για την προεγχειρητική βιοψία μαστού



Η τροφή που πολλαπλασιάζει τα καρκινικά κύτταρα

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας προτείνει έλεγχο ποιότητας σε όλα τα μηχανήματα μαστογραφίας

Μία στις 2 Ελληνίδες χρειάζονται υπερηχογραφικό έλεγχο εξαιτίας πυκνών μαστών