ΥΓΕΙΑ

Ανεβασμένη πίεση: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται

Η αρτηριακή πίεση θεωρείται ανεβασμένη εάν οι μετρήσεις της είναι σταθερά από 140 (η συστολική) και πάνω και από 90 και πάνω (η διαστολική) για παραπάνω από μία εβδομάδα.

Ανεβασμένη πίεση: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται

Κάθε φορά που η καρδιά συστέλλεται, το αίμα που έχει συσσωρευθεί μέσα της εξωθείται στις μεγάλες αρτηρίες. Η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών είναι η συστολική πίεση. Ανάμεσα στις συστολές της καρδιάς υπάρχουν στιγμές που χαλαρώνουν τα τοιχώματά της ώστε να υποδεχτούν το νέο αίμα και τα τοιχώματα των αρτηριών δέχονται τη διαστολική πίεση.

Η σταθερά ανεβασμένη πίεση κάνει την καρδιά να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά.

Το ποια είναι η ακριβής αιτία που προκαλεί την ανεβασμένη πίεση δεν είναι γνωστό. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που έχουν ανεβασμένη πίεση παρόλο που επηρεάζει άμεσα τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής και νεφρικής νόσου αλλά και διαφόρων μορφών άνοιας.

Σίγουρα πάντως ο κίνδυνος αυξάνεται στα άτομα που τρώνε πολύ αλάτι, δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, δεν είναι αρκετά δραστήρια σωματικά, είναι υπέρβαρα ή πίνουν υπερβολικό αλκοόλ.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι:

  • Η ηλικία: Kαθώς μεγαλώνετε, οι επιπτώσεις ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να αυξηθούν, έτσι και η αρτηριακή πίεση.
  • Το οικογενειακό ιστορικό: Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν άλλα μέλη της οικογένειας σας έχουν ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεβασμένη πίεση που οφείλεται σε κάποια ιατρική κατάσταση, όπως είναι τα προβλήματα με τα νεφρά.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης:

  • Αναστολείς ΜΕΑ: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των ορμονών που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έχουν ονόματα που τελειώνουν σε "pril".
  • Αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ή ARBs): Αυτοί επίσης ελέγχουν τις ορμόνες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έχουν ονόματα που τελειώνουν σε "artan".
  • Συσκευές αποκλεισμού διαύλου ασβεστίου: Αυτά τα φάρμακα κάνουν τα τοιχώματα των αρτηριών να χαλαρώσουν, κάνοντάς τα ευρύτερα, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έχουν ονόματα που σε "pine".
  • Τα θειαζιδικά διουρητικά: Αυτά τα φάρμακα απομακρύνουν τα περιττά υγρά από το σώμα, κάτι που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα έχουν ονόματα που τελειώνουν σε "ide".

Δείτε κι αυτό:

Υπερτασική κρίση: Επτά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (pics)

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας