ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σύνδρομο Sjögren: 7 συμπτώματα της συχνής αυτοάνοσης πάθησης μέσα από φωτογραφίες

Σύνδρομο Sjögren: 7 συμπτώματα της συχνής αυτοάνοσης πάθησης μέσα από φωτογραφίες

Κούραση, πόνος στις αρθρώσεις και ξηροφθαλμία, είναι κοινά συμπτώματα που συνδέονται με πολλές ασθένειες και καταστάσεις και συχνά οδηγούν σε λάθος διάγνωση.

Μία από αυτές είναι και το Σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος στρέφονται εναντίον των εξωκρινών αδένων που παράγουν δάκρυα και σάλιο (δακρυϊκοί και σιελογόνοι αδένες) και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία τους προκαλώντας ξηροφθαλμία και ξηροστομία.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άλλους αδένες του οργανισμού προκαλώντας ξηρότητα και σε άλλες περιοχές που φυσιολογικά χρειάζονται υγρασία, όπως είναι η μύτη, ο φάρυγγας, οι βρόγχοι και η τραχεία, το δέρμα και ο κόλπος.

Το σύνδρομο Sjogren είναι κατεξοχήν νόσος των γυναικών, οι οποίες εμφανίζουν τη νόσο συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 9 προς 1.

Ταξινομείται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές, ανάλογα με το αν εμφανίζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Στο δευτεροπαθές Sjogren, οι ασθενείς πριν να εκδηλωθεί το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ήδη και από άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού, συνήθως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο. Και οι δύο τύποι του συνδρόμου κατατάσσονται στις συστηματικές διαταραχές, επειδή μπορεί να προσβάλουν πολλά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Δείτε τα επτά συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου σε φωτογραφίες:

Πηγές: Johns Hopkins Medicine, Mayo Clinic

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Ψωρίαση vs λύκος: Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές

Η μαγειρική σόδα πολλά υποσχόμενη «θεραπεία» για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Photo 1/7
Ξηροφθαλμία: Η φλεγμονή των δακρυϊκών αδένων προκαλεί απουσία δακρύων, φαγούρα, πόνο ή την αίσθηση ότι έχετε κόκκους άμμου στα μάτια σας.
Photo 2/7
Ξηροστομία: Ομοίως οι σιελογόνοι αδένες δεν λειτουργούν φυσιολογικά λόγω της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι στη γλώσσα σας υπάρχει βαμβάκι λόγω της απουσίας σάλιου. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθούν δυσκολίες στην κατάποση, στην ομιλία, στη γεύση και την όσφρηση. Λόγω της έλλειψης της προστασίας του σάλιου, είναι επίσης πιθανό να προκληθούν στοματίτιδες από μύκητες και τερηδόνα.
Photo 3/7
Κούραση και πόνος των αρθρώσεων: Η διόγκωση και ο πόνος των αρθρώσεων και των μυών είναι σε κάποιους το πρώτο σύμπτωμα του συνδρόμου. Η αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής που προκαλούν κούραση και πόνους.
Photo 4/7
Ξηροδερμία: Οι πάσχοντες είναι πιο επιρρεπείς στην ξηρότητα της επιδερμίδας, τη φαγούρα και το σκασμένο δέρμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.
Photo 5/7
Κολπική ξηρότητα: Η ξηρότητα του κόλπου είναι συχνή σε γυναίκες με σύνδρομο Sjogren με αποτέλεσμα να αισθάνονται πόνο στο σεξ. Είναι επίσης πιθανό να ταλαιπωρούνται από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού λόγω της απουσίας κολπικών υγρών.
Photo 6/7
Μούδιασμα ή κάψιμο: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος στα άκρα ή στο πρόσωπο. Είναι επίσης πιθανό να έχετε μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια, τα πόδια ή τα πέλματα.
Photo 7/7
Αναιμία: Το σύνδρομο επηρεάζει και το αίμα με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν κακοήθη αναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.

BEST OF NETWORK

PlusQueen