ΥΓΕΙΑ

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών

Οι υγιείς γυναίκες που διαγιγνώσκονται με επιλόχειο κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών

Με βάση τα αυξανόμενα στοιχεία για τη σχέση της κλινικής κατάθλιψης με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν και άλλες μορφές κατάθλιψης αυξάνουν το κίνδυνο παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από μητρώο 1,8 εκατομμυρίων γυναικών στην Καλιφόρνια που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή χρόνιας κατάθλιψης. Από αυτές, 40.276 διαγνώστηκαν με επιλόχειο κατάθλιψη.

heart attack woman 2

Εντός πέντε χρόνων από τον τοκετό, οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη είχαν σχεδόν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα ευρήματα ίσχυαν και αφού λήφθηκαν υπόψιν κλασικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία, αλλά και κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν είναι σαφές γιατί αυτές οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Punag Divanji, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Είναι πιθανό να ευθύνεται η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μετά τον τοκετό. Αυτές οι δύο ορμόνες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση των επιπέδων μετά τον τοκετό συγκριτικά με άλλες νέες μητέρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις γυναίκες, εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κλινική κατάθλιψη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη σχέση στην φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού όταν βρίσκεται σε κατάθλιψη και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλεί αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις 11 Νοεμβρίου στην επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Θα μου συμβεί και στην επόμενη εγκυμοσύνη;

Διαβήτης κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης

Παθαίνουν οι άνδρες επιλόχειο κατάθλιψη;