ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μειώστε την καούρα και τη δυσπεψία της εγκυμοσύνης σε 5 βήματα

Μειώστε την καούρα και τη δυσπεψία της εγκυμοσύνης σε 5 βήματα

Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος, συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, εξηγεί πώς μπορεί μια έγκυος να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν δυσπεψία και καούρα ακόμα κι αν η γυναίκα δεν είχε ποτέ πριν τέτοια συμπτώματα. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είναι πάρα πολύ συχνή καθώς φαίνεται ότι εμφανίζεται περίπου στο 80% των εγκύων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως οι ορμονικές αλλαγές στους πρώτους μήνες της αλλά και η πίεση που ασκείται στο στομάχι από το μωρό που συνεχώς μεγαλώνει, κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Παρ' ότι τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα, μπορεί να γίνουν επώδυνα και να κάνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης ακόμα πιο δύσκολη για τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δύο παραπάνω λόγοι οδηγούν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Δηλαδή οδηγούν τα υγρά του στομάχου να επιστρέψουν πίσω στον οισοφάγο δημιουργώντας το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Παρακάτω προτείνονται μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, όταν αυτά είναι ήπια.

Καλή χώνεψη της τροφής

Είναι πολύ σημαντικό, όταν προσπαθείτε να αποφύγετε την καούρα και την δυσπεψία, να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας για να χωνέψει σωστά το φαγητό. ’Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να αφήσετε να περάσουν 3-4 ώρες μετά το δείπνο, πριν ξαπλώσετε. Επιπρόσθετα όταν ξαπλώνετε, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με υπερυψωμένο το κεφάλι, τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια.

Ανακαλύψτε και αποφύγετε τις τροφές που πυροδοτούν την καούρα και την δυσπεψία

Διαφορετικές τροφές επηρεάζουν διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, επομένως είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τις τροφές που ευθύνονται για την καούρα και τη δυσπεψία. Για να καταλάβετε ποιες τροφές σας ενοχλούν, δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής και να σημειώσετε τα τρόφιμα και τα ποτά που σας κάνουν να αισθάνεστε κάποια ενόχληση. Τα τρόφιμα που συνήθως προκαλούν καούρα και δυσπεψία είναι η σοκολάτα, οι χυμοί φρούτων, η καφεΐνη, τα πικάντικα ή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.

Να κάθεστε με την πλάτη σε ευθεία στάση

Το να καθίσετε με την πλάτη σας σε ευθεία στάση όταν τρώτε και για μισή ώρα μετά το γεύμα ή το δείπνο, μπορεί να είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα, καθώς η στάση αυτή δεν πιέζει το στομάχι σας - για όση ώρα φυσικά αισθάνεστε άνετα και μπορείτε να στηρίξετε την πλάτη σας.

Αποφύγετε να σκύβετε

Είναι λογικό να χρειαστεί να σκύψετε για να πάρετε κάτι, εφόσον φυσικά μπορείτε και είναι ασφαλές. Όταν σκύβετε, προσπαθήστε απλά να λυγίζετε τα γόνατά σας παρά να σκύβετε με την μέση σας.

Φορέστε άνετα ρούχα

Τα ρούχα που δεν στενεύουν εκτός του γεγονότος ότι σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας. Τα στενά ρούχα ειδικά στην περιοχή της μέσης πιέζουν το στομάχι, με τα ανάλογα αποτελέσματα, ενώ τα ρούχα εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορεί να χορηθούν ειδικά σκευάσματα. Προσοχή όμως: για πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας ή τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεχνάτε ότι μόνο ο γυναικολόγος σας γνωρίζει το ιστορικό και την κατάστασή σας

Διαβάστε επίσης:

Τα στάδια της εγκυμοσύνης μέσα από φωτογραφίες

Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη;

BEST OF NETWORK

PlusQueen