ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τη σκελετική μας υγεία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διημερίδες ενημέρωσης και εξετάσεων για τη σκελετική υγεία σε Κέρκυρα και Λαμία.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τη σκελετική μας υγεία

Πώς θα διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά; Η σκελετική υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε σχετικά με το θέμα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών σκελετικών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημά μας, και μπορεί να είναι πιο σημαντική από την αντιμετώπιση. Για αυτό και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.) προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει γύρω από το ζήτημα, με κεντρικό μήνυμα «Ενεργοποιήσου – Ενημερώσου – Πρόλαβε», καθώς και να μας κινητοποιήσει ώστε να ελέγχουμε τακτικά την υγεία των οστών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οργάνωσε δύο μεγάλες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα στις 6 και 7 Νοεμβρίου και τη Λαμία στις 13 και 14 Νοεμβρίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διημερίδες, πληροφορήθηκαν λεπτομερώς για το θέμα και είχαν την ευκαιρία να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να ελέγξουν τη σκελετική τους υγεία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και να παρακολουθήσουν ομιλίες γιατρών ορθοπεδικών, σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Σκελετικής υγείας «Πεταλούδα» και τους κατά τόπου φορείς, όπως το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 510 μετρήσεις οστικής πυκνότητας με υπερήχους. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πολύτιμες συμβουλές από ορθοπεδικούς γιατρούς.

Η υγεία των οστών στο προσκήνιο

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν αποτελούν τις μοναδικές δράσεις του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. Η πολύ σημαντική αυτή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, με τους φαρμακοποιούς των συνεταιρισμών Κέρκυρας και Στερεάς Ελλάδας να συμμετέχουν ενεργά. Πιο συγκεκριμένα, επί δύο εβδομάδες προσκαλούσαν τους πολίτες στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους και να τους πληροφορήσουν για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης, αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης της σκελετικής τους υγείας.

Με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, έκαναν μία πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο και την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και φανερώνουν ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται «σιωπηλή νόσος» και αυτό διότι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα… Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα άτομα που ενημερώθηκαν στα φαρμακεία, το 85% προτάθηκε για επόμενο στάδιο εξετάσεων με τη συμβουλή του γιατρού τους. Μάλιστα, το 65% είναι άνω των 50 ετών. Η ηλικία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η περίοδος που οι γυναίκες βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κέρκυρα, η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας του Ιατρικού συλλόγου Κέρκυρας, του φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και στη Λαμία υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, του Iατρικού Συλλόγου Λαμίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Η δράση και στις δύο περιοχές έγινε με την χορηγία της HEALTH Aid και της THERAPEARL.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ