ΥΓΕΙΑ

Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες στα παιδιά: Τι μπορείτε να κάνετε

Οι μολύνσεις των αυτιών στα βρέφη αποτελούν αιτία ανησυχίας τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς.

Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες στα παιδιά: Τι μπορείτε να κάνετε

Μια τυπική μόλυνση του αυτιού ξεκινά από υπερανάπτυξη βακτηρίων. Η φλεγμονή οδηγεί σε συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο και διόγκωση των ευσταχιανών σαλπίγγων που συνδέουν το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού.

Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις ωτίτιδες από τους ενήλικες επειδή το ανοσοποιητικό τους ακόμη αναπτύσσεται και είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, το μέγεθος και η θέση των πόρων του αυτιού καθιστούν πιο εύκολο για τα μικρόβια να φτάσουν στο μέσο αυτί με αποτέλεσμα να παγιδευτεί υγρό.

otitida

Σύμφωνα με μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, ο θηλασμός και η μείωση της έκθεσης των βρεφών στον καπνό του τσιγάρου, συμβάλλουν στη μείωση των λοιμώξεων του αυτιού.

Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε τα μωρά από τα συχνά κρυολογήματα. Υπολογίζεται ότι το 46% των βρεφών έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος πριν τη διάγνωση της ωτίτιδας.

Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός αποτελούν την κύρια αιτία επισκέψεων στο γιατρό και συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Πλέον, οι περισσότεροι γιατροί περιμένουν 2-3 μέρες πριν δώσουν αντιβιοτικά, εκτός αν η λοίμωξη είναι σοβαρή ή πρόκειται για βρέφος.

Πολλές φορές η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς αντιβιοτικά. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσφορίας που νιώθει το παιδί. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική τομή στο τύμπανο για τη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της ακοής. Στα παιδιά οι χειρουργοί κάνουν την τομή στο νοσοκομείο με ολική αναισθησία. Η τομή στο τύμπανο επουλώνεται σε 1 με 2 εβδομάδες.

Τα σημάδια της λοίμωξης του αυτιού:

- Το μωρό κλαίει περισσότερο απ’ ότι συνήθως
- Δυσκολία στον ύπνο ή / και την ακοή
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Εκκρίσεις από το αυτί
- Το μωρό τραβάει το αυτί του

Για να περιορίσετε την εξάπλωση των μικροβίων, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς να πλένουν καλά τα χέρια τους από πολύ μικρή ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να κάνουν εγκαίρως όλα τα εμβόλια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα παιδιά αναπτύσσουν λιγότερες ωτίτιδες.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο αυτί: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Οξεία ωτίτιδα: Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο το μάσημα τσίχλας!

Θηλασμός: Από ποιες λοιμώξεις προστατεύει το βρέφος