ΥΓΕΙΑ

6 μύθοι και αλήθειες για το hangover

Ξηρό στόμα, θολή όραση, κεφάλι που πάει να σπάσει: Όλοι ξέρουμε ότι αυτά θα μας συμβούν, αν το παρακάνουμε με το ποτό.

6 μύθοι και αλήθειες για το hangover

Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του hangover είναι: δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, ναυτία – εμετός, ξηροστομία και δίψα, αδιαθεσία

Ο πονοκέφαλος οφείλεται στη σύσπαση των αγγείων, που προκαλεί το αλκοόλ, η ναυτία στην προσπάθεια του πεπτικού συστήματος να αποβάλει τις τοξίνες του οινοπνεύματος, η ξηροστομία στην αφυδάτωση.

H γενικότερη κακουχία οφείλεται στην πτώση της γλυκόζης του αίματος – το ήπαρ είναι απασχολημένο με το μεταβολισμό του αλκοόλ και δεν προλαβαίνει να τροφοδοτήσει άλλα συστήματα του οργανισμού.

Πολλά «γιατροσόφια» κυκλοφορούν για το hangover. Όμως, τι είναι μύθος και τι αλήθεια;

Μύθος: Δεν έγινε και τίποτα!
Αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, διαταράσσει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου και προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση. Αν όλα αυτά επαναλαμβάνονται τακτικά, είναι σίγουρο ότι δεν έγινε και τίποτα;

Μύθος: Ο καφές βοηθάει
Αλήθεια: Ο καφές κάνει τα πράγματα χειρότερα, διότι η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει τα συμπτώματα του hangover. Είναι προτιμότερο να πιείς νερό και κάποιο εγκεκριμένο αθλητικό ποτό για να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες που έχασες με την αφυδάτωση.

Μύθος: Το Hangover φύλο δεν κοιτά
Αλήθεια: Αν ένας άνδρας και μια γυναίκα πιούν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα ξυπνήσει την άλλη μέρα με εντονότερα συμπτώματα hangover. Αυτό γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερα αποθέματα νερού στον οργανισμό τους – λόγω μεγαλύτερου σωματικού βάρους – άρα αντεπεξέρχονται καλύτερα στην αφυδάτωση.

Μύθος: Μόνο όταν το παρακάνεις, παθαίνεις hangover
Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο μη περαιτέρω για να έχεις συμπτώματα hangover την επομένη. Και δύο ποτήρια μπορεί να είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα. Πιες νερό ανάμεσα στα ποτά για να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.

Μύθος: Με το κρασί δεν παθαίνεις hangover
Αλήθεια: Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και με ποτά που είναι προϊόν απόσταξης. Αν σε προβληματίζει το πώς θα ξυπνήσεις την άλλη μέρα, διάλεξε μπίρα και πιες πολύ νερό!

Μύθος: Αν φας μακαρόνια μετά το ποτό, το πρωί θα είσαι εντάξει.
Αλήθεια: Καλύτερα να φας τα μακαρόνια πριν το ποτό. Ή να φας καμιά μπριζόλα! Έχει αποδειχτεί πως αν πιείς φαγωμένος, μπορεί και να γλιτώσεις το hangover. Οι λιπαρές τροφές τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές για αυτό το σκοπό. Όσο για το μετά, πιες νερό!

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης:

Συχνή κατανάλωση αλκοόλ: Οι σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό (εικόνες)

Hangover: 5 αποτελεσματικοί τρόποι να το αποφύγετε