ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έξι τρόποι για να βελτιώσετε την αντοχή σας

Έξι τρόποι για να βελτιώσετε την αντοχή σας

Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και τις επιδόσεις σας; Πέρα από τις εντατικές προπονήσεις, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Και φυσικά, η ξεκούραση είναι απαραίτητη προκειμένου να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ανακάμψει και να επανέλθει.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να βελτιώσετε την αντοχή σας:

Άσκηση

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η άσκηση όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε πολλή ενέργεια ή αντοχή θα μπορούσε πραγματικά να σας βοηθήσει. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνή άσκηση είχε θετικό αντίκτυπο στην κόπωση, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να ασκούνται για να βελτιώσουν την αντοχή τους.

Δοκιμάστε διαφορετικές δραστηριότητες

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή σας ή τις επιδόσεις σας σε κάποιο άθλημα, το ένστικτό σας μπορεί να σας κατευθύνει αποκλειστικά σε αυτό. Έρευνα όμως έδειξε ότι μία ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να σας προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη. Μία μελέτη, για παράδειγμα, πρότεινε τον συνδυασμό ασκήσεων ενδυνάμωσης και αερόβιας γυμναστικής. Έχει βρεθεί επίσης ότι οι κυκλικές προπονήσεις μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή.

yoga

Πείτε «ναι» σε κάτι νέο

Οι συνηθισμένες ασκήσεις αντοχής, όπως το τρέξιμο ή η προπόνηση με βάρη, είναι πολύ καλές και αποτελεσματικές, μπορείτε όμως να επωφεληθείτε και από λιγότερο συμβατικές ασκήσεις. Η γιόγκα, για παράδειγμα, μπορεί να έχει σημαντικό όφελος για τα επίπεδα αντοχής σας και είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγετε από την ίδια βαρετή καθημερινή σας προπόνηση.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Οι μικρές ποσότητες καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση στους αγώνες αντοχής ακόμη και δημοφιλών αθλητών. Το εκχύλισμα ρίζας ginseng συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της αντοχής, ενώ σύνθετοι υδατάνθρακες και πρωτεΐνες συχνά συνιστώνται από διαιτολόγους σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την αντοχή τους.

xekourasi

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Η αντοχή δεν σχετίζεται μόνο με τη σωματική σας δύναμη, αλλά και με την ψυχική σας κατάσταση. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα σεμινάριο διαχείρισης άγχους που περιλάμβανε τη διδασκαλία τεχνικών αύξησης αντοχής είχε θετική επίδραση τόσο στα επίπεδα αντοχής όσο και στα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων. Η μελέτη που διερεύνησε τον αντίκτυπο της γιόγκα, υποστηρίζει πως ο διαλογισμός βοήθησε τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τα επίπεδα κόπωσης, καθώς και τα αισθήματα της ηρεμίας και της συγκέντρωσης.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο ξεκούρασης

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και να γυμνάζεστε, αλλά μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση. Συγκριτική μελέτη για την επαναφορά του σώματος μετά την άσκηση, διαπίστωσε ότι πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 72 ώρες μεταξύ πολύ έντονων προπονήσεων. Ακόμη και αν δεν ξεκουράζεστε, είναι σημαντικό να δίνετε στο σώμα σας χρόνο να ανακάμψει.

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση και σωματική αντοχή: Πού υπερτερούν οι γυναίκες

Το καλύτερο είδος άσκησης ανάλογα με την ηλικία σας (εικόνες)