ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γρίπη στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Γρίπη στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Η γρίπη μπορεί να απειλήσει τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Όσα πρέπει να ξέρετε, μέχρι να υποχωρήσει η έξαρση.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας είναι αυξημένα και σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η δραστηριότητα του ιού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζει ο μαιευτήρας χειρουργός - γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, γι' αυτό θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίζουν και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας ενάντια στην εποχική γρίπη.

Διπλάσιες οι πιθανότητες επιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τον κ. Τρομπούκη, η εγκυμοσύνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών, το οποίο εξασθενεί για να προστατεύσει το έμβρυο. Έτσι ο οργανισμός της γυναίκας είναι πιο ευάλωτος σε διάφορες ιώσεις, όπως η γρίπη. «Οι έγκυες λοιπόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντιμετωπίζουν, δε, επταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών και θανάτου, καθώς οι γυναίκες που νοσούν από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νοσούν βαρύτερα από τις άλλες γυναίκες», σημειώνει ο γυναικολόγος.

H πιο σημαντική επιπλοκή, που μπορεί να απειλήσει την έγκυο, είναι η πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται νοσηλεία και ενδοφλέβια θεραπεία, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των γυναικών.

Οι κίνδυνοι για το έμβρυο

Η γρίπη, όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το έμβρυο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σπανιότερα, τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Η γρίπη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα περιστατικά μητρικών θανάτων λόγω γρίπης συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Αν μία έγκυος νοσεί από γρίπη την ώρα του τοκετού, το νεογέννητο μωρό απομακρύνεται από τη μητέρα για να μην κολλήσει. Ο θηλασμός επιτρέπεται μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση, δε, που η έγκυος νοσήσει μετά τη γέννα, θα πρέπει και πάλι να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το νεογνό μέχρι να λάβει αντιιική αγωγή.

Συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο κ. Τρομπούκης, οι έγκυες που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης εμφανίζουν συμπτώματα που ξεκινούν απότομα και όχι σταδιακά και περιλαμβάνουν πυρετό, εξάντληση, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, επίμονο βήχα, πονόλαιμο και συνάχι.

Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το γυναικολόγο τους, ο οποίος θα τους χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Επίσης, οι έγκυες με γρίπη πρέπει να καταναλώνουν άφθονα υγρά, να ξεκουράζονται, να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι για τον πονόλαιμο.

Προστασία

«Καλό είναι οι έγκυες να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και τις στενές επαφές με άτομα που νοσούν από γρίπη, καθώς η περίοδος μεταδικότητας της νόσου είναι μία ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων» υπογραμμίζει ο κ. Τρομπούκης.

Προσθέτει ότι παράλληλα συστήνεται τακτικό πλύσιμο των χεριών και έγκαιρος εμβολιασμός. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και οδηγεί στην ανάπτυξη αντισωμάτων που μέσω του πλακούντα προσφέρουν ανοσία και στο έμβρυο.

Διαβάστε επίσης:

Πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά από τη γρίπη

Πώς μπορεί μια γυναίκα σε «φυτική» κατάσταση να γεννήσει παιδί;