ΥΓΕΙΑ

Γιατί το μυαλό των γυναικών παραμένει πιο «κοφτερό» για περισσότερο καιρό

Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι σχεδόν τέσσερα χρόνια νεότερος από τον αντρικό.

Γιατί το μυαλό των γυναικών παραμένει πιο «κοφτερό» για περισσότερο καιρό

Στη μάχη των φύλων, οι γυναίκες κερδίζουν τους άνδρες, όσον αφορά στην υγεία του εγκεφάλου. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών «γερνούν» πολύ αργότερα σε σχέση με τους εγκεφάλους του αντίθετου φύλου. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή είναι περίπου 3,8 χρόνια.

Περισσότεροι από 200 άντρες και γυναίκες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις PET (ανίχνευση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων), οι οποίες στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν με βάση αλγόριθμο, καθώς και άλλες εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ηλικίας κάθε ατόμου. Για τους άνδρες και τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, ο αλγόριθμος βρήκε ότι οι γυναίκες ήταν στην πραγματικότητα τρία χρόνια «νεότερες».

Η μελέτη εξέτασε τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για να λειτουργήσει. Έχοντας «νεότερο» μυαλό, οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη γλυκόζη με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Οι διαταραχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η άνοια μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα, επηρεάζουν όμως τις γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι ερευνητές αποδίδουν το παραπάνω και στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε φρένο στην άνοια με πράσινα λαχανικά: Η ιδανική ποσότητα

Παχυσαρκία: Πόσα χρόνια γερνάει τον εγκέφαλο

Τεστ: Υπολογίστε την ηλικία του εγκεφάλου σας