ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Βάλτε φρένο στην άνοια με πράσινα λαχανικά: Η ιδανική ποσότητα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προληφθούν αν δίναμε περισσότερη προσοχή δια βίου σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Βάλτε φρένο στην άνοια με πράσινα λαχανικά: Η ιδανική ποσότητα

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως καθυστερούν την απαρχή της άνοιας ή επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σαλάτας διατηρεί τον εγκέφαλο νεότερο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σαλάτες είχαν κατά 11 χρόνια νεότερο εγκέφαλο σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν.

anoia2

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν μία έως δύο μερίδες σαλάτας από πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε καθημερινή βάση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν έως και κατά 11 χρόνια νεότερο τον εγκέφαλό τους και να εμποδίσουν την εμφάνιση άνοιας.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 960 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη, που δεν είχαν άνοια και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 4,7 χρόνια κατά μέσον όρο.

Σε διάστημα 10 ετών, ο ρυθμός εξασθένησης για όσους κατανάλωναν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά μειώθηκε. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός τους ήταν κατά 11 χρόνια νεότερος σε σχέση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά.

Η Martha Clare Morris, του Rush University, δήλωσε ότι η προσθήκη μιας μερίδας πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί απλό τρόπο ενίσχυσης της εγκεφαλικής υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Μειώστε τον κίνδυνο πίνοντας νερό βρύσης!

Πρόληψη άνοιας: Οι συστάσεις των ειδικών