ΥΓΕΙΑ

Στεροειδή: Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα των ανδρών

Οι άνδρες που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ορμονών, όπως τεστοστερόνη ή στεροειδή, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης, λένε οι ερευνητές.

Στεροειδή: Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα των ανδρών

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν εάν οι άνδρες αυτοί σταματήσουν να παίρνουν ορμόνες.

Ενώ η χρήση μη συνταγογραφούμενων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για την επίδρασή τους στην αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σπέρματος, της τεστοστερόνης και της γονιμότητας, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Nandini Shankara Narayana, ενδοκρινολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 93 άνδρες, οι 41 εκ των οποίων χρησιμοποιούσαν την περίοδο της μελέτης τεστοστερόνη ή στεροειδή, 31 που είχαν λάβει τις ορμόνες τρεις ή περισσότερους μήνες πριν από τη μελέτη και 21 υγιείς άνδρες που ασκούνταν τακτικά και δεν λάμβαναν ανδρογόνα.

Συγκριτικά με τους άνδρες που είχαν σταματήσει τη χρήση ορμονών ή που δεν είχαν λάβει ποτέ, οι χρήστες είχαν σημαντικά μικρότερους όρχεις και λιγότερη παραγωγή σπέρματος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή τεστοστερόνης, αλλά και της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματος.

Οι πρώην χρήστες δεν διέφεραν από τους άνδρες που δεν είχαν λάβει ποτέ συμπληρώματα όσον αφορά στην παραγωγή σπέρματος και τα επίπεδα ορμονών, γεγονός που υποδεικνύει ότι είχαν ανακάμψει πλήρως.

Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης ανακτήθηκαν μέσα σε εννέα μήνες μετά την διακοπή της λήψης των συμπληρωμάτων από τους άντρες. Η παραγωγή σπερματοζωαρίων επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από περίπου 14 μήνες και τα επίπεδα των ορμονών διέγερσης των ωοθυλακίων ομαλοποιήθηκαν σε σχεδόν 19 μήνες, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ενδοκρινολόγους που παρακολουθούν άνδρες οι οποίοι λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενες υψηλές δόσεις ανδρογόνων για bodybuilding, μια πρακτική που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, αλλά για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την κατάχρηση ανδρογόνων», ανέφερε η Shankara Narayana.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση τεστοστερόνης: 5 κορυφαίες τροφές για να το πετύχετε (pics)

Τεστοστερόνη: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα σε άντρες και γυναίκες

Τα 7 ύπουλα σημάδια που δείχνουν έλλειψη τεστοστερόνης στον άντρα