ΥΓΕΙΑ

Κολπικές πλύσεις: Γιατί απειλούν τη γονιμότητα και τη γενική υγεία της γυναίκας

Οι κολπικές πλύσεις αποτελούν παλιά πρακτική για τον καθαρισμό του εσωτερικού του κόλπου.

Κολπικές πλύσεις: Γιατί απειλούν τη γονιμότητα και τη γενική υγεία της γυναίκας

Πέραν όμως των μη αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης μεθόδου, η χρήση συσκευών, διαλυμάτων και άλλων ενδοκολπικών καθαριστικών, κρύβει κινδύνους για την υγεία των γυναικών, όπως βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Εάν μάλιστα ταλαιπωρείστε ήδη από λοίμωξη, π.χ. κολπίτιδα, οι πλύσεις είναι πιθανό να ωθήσουν τα βακτήρια στα αναπαραγωγικά όργανα, προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Οι κολπικές πλύσεις έχουν συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις και έκτοπες (εξωμήτριες) κυήσεις.

Έρευνες έχουν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι διπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες με αδελφή με καρκίνο του μαστού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες να μην κάνουν κολπικές πλύσεις.

Πολλές γυναίκες ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο. Στις ΗΠΑ περίπου το 20% των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 15 και 44 κάνουν κολπικές πλύσεις.

vagina hygiene

Γιατί δεν χρειάζεται να κάνετε κολπικές πλύσεις

Ο κόλπος είναι σχεδιασμένος για να καθαρίζεται μόνος του. Διαθέτει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων.

Η παραγωγή εκκρίσεων δε είναι φυσιολογική και αποτελεί μέρος του μηχανισμού αυτοκαθαρισμού του.

Το πλύσιμο του εξωτερικού μέρους της ευαίσθητης περιοχής είναι ασφαλές και το μόνο που χρειάζεστε είναι χλιαρό νερό.

Εάν έχετε πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, ακόμη και τα ήπια σαπούνια μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα με αρώματα, όπως σαπούνια, ταμπόν, σερβιέτες.

Εάν κάνετε κολπικές πλύσεις για να αποτρέψετε τη δημιουργία οσμών στην ευαίσθητη περιοχή, πρέπει να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικές και παρατηρούνται σε πολλές γυναίκες. Προκαλούνται μεταξύ άλλων από τον ιδρώτα, τα βακτήρια και τις ορμονικές διακυμάνσεις.

Αν πάντως παρατηρήσετε έντονη δυσάρεστη οσμή, είναι πιθανό να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, όπως λοίμωξη του κόλπου.

Οι κολπικές πλύσεις όμως δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να το επιδεινώσουν, γι’ αυτό συμβουλευτείτε γιατρό για να διαγνώσει την αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κολπικές πλύσεις: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβουν

Κολπίτιδα: Τα είδη & πώς θα την αναγνωρίσετε από τα συμπτώματα

Μόλυνση από μύκητες: Με ποια πάθηση συνδέεται