ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αλλεργία στην άσκηση; Τι πρέπει να ξέρετε για τη σπάνια διαταραχή

Αλλεργία στην άσκηση; Τι πρέπει να ξέρετε για τη σπάνια διαταραχή

Μία σπάνια διαταραχή που προκαλείται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Η αναφυλαξία που προκαλείται μετά από τη σωματική άσκηση αποτελεί μια μορφή φυσι­κής αλλεργίας, η οποία επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού.

Συχνά συμβαίνει μετά από έντονη γυμναστική όπως το τζόκινγκ, το τένις, ο χορός και η ποδηλασία. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες στο αίμα που καταπολεμούν τα βακτήρια και τα ξένα σώματα. Όταν κάποιος εμφανίζει αναφυλαξία κατά τη διάρκεια της άσκησης, παράγονται αντισώματα, ακόμα και όταν αυτά δεν χρειάζονται. Τα αντισώματα με τη σειρά τους απελευθερώνουν πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ισταμίνη, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας όπως ρινική καταρροή και φλεγμονή στο δέρμα.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας που προκαλείται μετά από τη σωματική άσκηση είναι ο κνησμός και η κνίδωση. Εάν συνεχίσετε να ασκείστε όταν εμφανίζονται, το πρόβλημα μπορεί να γίνει πιο σοβαρό και να εμφανίσετε δύσπνοια ή μεγάλη πτώση της πίεσης του αίματος. Σε ακραίες περιπτώσεις, η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα τα αίτια του προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις η αναφυλαξία μετά από σωματική άσκηση σχετίζεται με την πρόσληψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, η οποία δημιουργεί αλλεργική αντίδραση και ενεργοποιείται αμέσως μετά την άσκηση.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που συνδέονται με το πρόβλημα είναι το σιτάρι, τα οστρακοειδή, οι ντομάτες, τα φιστίκια και το καλαμπόκι.

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και άλλες τροφές, όπως το κρέας, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γάλα, η σόγια, το μαρούλι, τα φασόλια και το ρύζι.

Πηγή: businessinsider.com

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολική καθαριότητα: Ποιες ασθένειες πυροδοτεί

BEST OF NETWORK

PlusQueen