ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά στην παιδική ηλικία & την εφηβεία: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Μεγάλο ποσοστό εφήβων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, αλλά η σύνδεση με την παχυσαρκία παραμένει ασαφής.

Περιττά κιλά στην παιδική ηλικία & την εφηβεία: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, περίπου 3,2 εκατομμύρια έφηβοι, δηλαδή το 13,3% του πληθυσμού της χώρας, εκδήλωσαν τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το 2017.

Οι παχύσαρκοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματα σχετικής μελέτης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στη Γλασκόβη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Louise Lindberg είχαν πρόσβαση σε ένα τεράστιο ιατρικό αρχείο 12.507 παιδιών και εφήβων (6 έως 17 ετών), το Μητρώο Αντιμετώπισης Παιδικής Παχυσαρκίας της Σουηδίας για μια δεκαετία (2005 έως 2015). Οι ειδικοί σύγκριναν τα παιδιά αυτά με 60.063 παιδιά φυσιολογικού βάρους και αντίστοιχου οικονομικού και κοινωνικού υπόβαθρου.

Διαπίστωσαν ότι 4.320 παιδιά υπέφεραν από κατάθλιψη ή άγχος για μια μέση περίοδο 4,5 ετών.

Το ποσοστό των παχύσαρκων κοριτσιών με προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν 5% υψηλότερο από τα κορίτσια με κανονικό βάρος.

Ειδικότερα, το 11,6% των κοριτσιών στην παιδική ηλικία και την εφηβεία που είχαν κατάθλιψη ή άγχος ήταν παχύσαρκα, ενώ μόλις 6% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λιγότερα ήταν τα αγόρια με προβλήματα ψυχικής υγείας. Από τα παχύσαρκα αγόρια, διαγνώστηκε το 8% με κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μόλις 4,1% των αγοριών με φυσιολογικό βάρος είχαν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης ήταν κατά 43% υψηλότερος στα παχύσαρκα κορίτσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια έφτανε το 33%.

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψης, παρά την εξάλειψη άλλων παραγόντων κινδύνου στην αρχή της μελέτης.

Οι περιορισμοί της μελέτης είναι πολλοί, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψιν το ύψος, το βάρος, η σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα μη διαγνωσμένα προβλήματα υγείας.

Ανάλογα ήτα τα ευρήματα άλλης μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ίδιο συνέδριο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του
Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου μελέτησαν 17.215 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2002 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα μετά την ηλικία των 11 ετών.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του βάρους μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των παχύσαρκων παιδιών εκδήλωναν συναισθηματική δυσφορία μέχρι την εφηβεία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Baby-Led Weaning: Τι είναι & πώς εφαρμόζεται η μέθοδος που προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία

Άσθμα: Αιτία ή αποτέλεσμα της παιδικής παχυσαρκίας;

Παιδική παχυσαρκία: Ο ρόλος των οικιακών καθαριστικών προϊόντων