ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης στο παιδί

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την κύηση, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά την ψυχική νόσο συγκριτικά με τα άλλα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης στο παιδί

Σύμφωνα με τον Δρα Sudhakar Selvaraj, από την Ιατρική Σχολή McGovern στο Χιούστον του Τέξας, η εμμένουσα κατάθλιψη σε μητέρες αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης έναρξης κατάθλιψης στο παιδί ως αποτέλεσμα αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού της.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν γενικά ελαφρώς υψηλότερος για παιδιά μητέρων με περιγεννητική κατάθλιψη έναντι όσων οι μητέρες είχαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 6 ερευνών οι οποίες αφορούσαν 16.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών. Σε όλες τις έρευνες, τα παιδιά ήταν 12 ετών ή μεγαλύτερα.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που υπέφεραν από κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλα παιδιά να διαγνωστούν με την πάθηση ως έφηβοι ή ενήλικες.

Επιπλέον, παιδιά μητέρων που είχαν κατάθλιψη πριν τον τοκετό είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με άλλα.

Τάλος, παιδιά μητέρων με επιλόχεια κατάθλιψη είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη μελλοντικά.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Αίτια και συμπτώματα

Ηρεμιστικά πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης

Άγχος στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το φύλο του μωρού