ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Αυτές είναι οι ύποπτες ενδείξεις που θα σας στείλουν στον δερματολόγο

Το μελάνωμα, είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος κάνοντας μεταστάσεις. Εάν ωστόσο εντοπιστεί γρήγορα τότε η ίαση από αυτό είναι περισσότερο πιθανή.

Μελάνωμα: Αυτές είναι οι ύποπτες ενδείξεις που θα σας στείλουν στον δερματολόγο

Ποια είναι όμως εκείνα τα «ύποπτα» σημάδια ;

Όπως σε κάθε περίπτωση η σωστή ενημέρωση γύρω από την νόσο, τα συμπτώματα της είναι πολύ βασικό αν και το «κλειδί» είναι να παρατηρείτε και να γνωρίζετε καλά το σώμα σας. Μόνο εσείς μπορείτε να εντοπίσετε πιο άμεσα τις αλλοιώσεις που προκύπτουν από την ύπαρξη μελανώματος καθώς εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε το καλύτερα από τον οποιοδήποτε το δέρμα σας . Αναπτύξτε λοιπόν μια τακτική συνήθεια αυτοελέγχου για νέα περίεργα σημάδια και αλλαγές στις υπάρχουσες φακίδες, ελιές και πανάδες.

Αυτές μπορεί να είναι αλλαγή στο σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα ελιάς, του σπίλου ή της φακίδας. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη ερυθρότητα ή ακόμα και αιμορραγία σε ορισμένες ελιές.

Το μελάνωμα επίσης μπορεί να εμφανιστεί εξαρχής σε ένα νέο σημείο που δεν έχει καθόλου, ελιές ή σπίλους ή πανάδες ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία του δέρματος που δεν εκτίθενται στον ήλιο (πέλματα των ποδιών, μεταξύ των δακτύλων και των ποδιών) γι’ αυτό ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλο το σώμα.

melanoma

Πως θα εξετάσετε τον εαυτό σας για τυχόν ύποπτα σημάδια;

Πέρα από το ετήσιο ραντεβού που θα πρέπει να προγραμματίζετε με τον δερματολόγο ο οποίος και θα ελέγξει πλήρως τις ελιές και τα σημάδια στο σώμα σας, ένας τακτικός έλεγχος και από εσάς δεν βλάπτει.

Ξεντυθείτε εντελώς και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό φως στο δωμάτιο,

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέπτη και ελέγξτε για τυχόν σκληρά σημεία στο σώμα σας, αλλαγές στο σχήμα και στην μορφή των ελιών. Εάν σαν παραξενέψει ένα σημείο απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Μην παραμελήσετε να κοιτάξετε σημεία όπως είναι η πλάτη και γενικά το πίσω μέρος του σώματος και το τριχωτό της κεφαλής. Ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο ή συγγενή να σας βοηθήσει σε αυτό μιας και εσείς δεν θα μπορείτε να δείτε καλά.

Πηγή: www.cancer.org.au