ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός και πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας: Γιατί είναι καθοριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες

Οι μητέρες που θηλάζουν και τρέφονται υγιεινά, έχουν πιο αδύνατα μωρά, τα οποία είναι καλύτερα προστατευμένα από τον κίνδυνο παχυσαρκίας όταν μεγαλώσουν, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Θηλασμός και πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας: Γιατί είναι καθοριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες

Η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και η συσσώρευση λίπους κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους, είναι σοβαρός παράγοντας παχυσαρκίας αργότερα, εξηγούν.

«Ένα μωρό που παίρνει γρήγορα βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών, είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να γίνει παχύσαρκο άτομο ήδη από την εφηβεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ellen Demerath, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η ίδια και οι συνεργάτες της διερεύνησαν την επίδραση της διατροφής μιας μητέρας που θηλάζει στην ανάπτυξη του βρέφους και στο σωματικό λίπος. Η μελέτη τους περιλάμβανε 354 μητέρες, τα βρέφη των οποίων τρέφονταν μέσω αποκλειστικού θηλασμού.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στον πρώτο και τον τρίτο μήνα μετά τον τοκετό.

Τα παιδιά των μητέρων που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, ήταν πιο αδύνατα, ζύγιζαν λιγότερο και είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους κατά τους πρώτους έξι μήνες, συγκριτικά με εκείνα που οι μητέρες τους δεν πρόσεχαν τη διατροφή τους.

Η διατροφή της μητέρας δεν επηρέασε τον ελεύθερο λίπους ιστό, συμπεριλαμβανομένων των οστών και της μυϊκής μάζας, του παιδιού.

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι μητέρες που θηλάζουν και ακολουθούν ποιοτική διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους να είναι πιο αδύνατα και να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από αυτές που δεν δίνουν έμφαση στην ποιότητα των τροφών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του ύψους και της άπαχης σωματικής μάζας. Αυτό αποτρέπει τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή», δήλωσε η Demerath.

Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το μητρικό γάλα και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα βρέφη να έχουν υγιείς αναλογίες και σωματική σύσταση καθώς μεγαλώνουν.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μητέρες να αποφασίσουν τι να φάνε για να παράγουν το πιο θρεπτικό γάλα, σύμφωνα με τη Demerath.

Περίπου 1 στα 5 παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 6 έως 19 ετών είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού εκζέματος

Το αλκοόλ κατά τον θηλασμό κρύβει κινδύνους για τον εγκέφαλο του βρέφους

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη