ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού εκζέματος

Οι γυναίκες που επιλέγουν τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής των νεογέννητων, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτά να αναπτύξουν χρόνια δερματοπάθεια, γνωστή ως έκζεμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού εκζέματος

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία, την ανάπτυξη και τις διατροφικές συνήθειες 1.520 παιδιών στις ΗΠΑ, τα οποία παρακολούθησαν από τη γέννησή τους, στο πλαίσιο μελέτης για τις διατροφικές πρακτικές στα βρέφη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, περίπου 300 παιδιά είχαν διαγνωστεί με έκζεμα. Σχεδόν έξι στα 10 από αυτά τα παιδιά είχαν τη φλεγμονώδη νόσο του δέρματος στην ηλικία των 6 ετών.

Τα παιδιά εύπορων οικογενειών και όσα είχαν οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με έκζεμα μέχρι την ηλικία των έξι ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

thilasmos 3

Όπως διευκρίνισαν όμως, τα παιδιά που τρέφονταν μέσω αποκλειστικού θηλασμού για τουλάχιστον τρεις μήνες, είχαν μόνο 48% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έκζεμα μέχρι τα έξι, συγκριτικά με όσα δεν θήλασαν ή θήλασαν για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

«Τα στοιχεία ότι ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την ανάπτυξη εκζέματος, δεν είναι απολύτως σαφή», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Κάθριν Μπάλας, κλινική ερευνήτρια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των Παιδιών, στην Ουάσιγκτον.

«Η έρευνά μας προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό. Παρότι ο αποκλειστικός θηλασμός δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη εκζέματος στα παιδιά, μπορεί να τα προστατεύσει από τις σοβαρές κρίσεις εκζέματος» πρόσθεσε.

Το έκζεμα προκαλεί έντονο κνησμό και φλεγμονή στο δέρμα. Τα γονίδια και το περιβάλλον συνδέονται με την ανάπτυξη εκζέματος, παραμένουν όμως άγνωστες πολλές πτυχές της ασθένειας, όπως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα και η παχυσαρκία.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Εξωσωματική: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Έκζεμα: Το μπαχαρικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της φαγούρας

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη