ΥΓΕΙΑ

Έκζεμα: Το μπαχαρικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της φαγούρας

Προσθέστε αυτό το μπαχαρικό στη διατροφή σας για να προλάβετε τη φαγούρα και την ξηρότητα του δέρματος.

Έκζεμα: Το μπαχαρικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της φαγούρας

Το έκζεμα είναι μία χρόνια πάθηση που προκαλεί φαγούρα, ερυθρότητα και ξηροδερμία.

Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά πριν τη συμπλήρωση του ενός έτους, μπορεί όμως να διαγνωστεί και σε ενήλικες.

Τα συμπτώματα του εκζέματος ποικίλλουν. Στην ήπια μορφή μπορεί να εκδηλώνεται με μικρές κηλίδες ξηρής επιδερμίδας, ενώ σε πιο σοβαρή μορφή υπάρχει εκτεταμένη φλεγμονή του δέρματος.

Αν θέλετε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του εκζέματος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσθέσετε στη διατροφή σας κουρκουμά.

kourkoumas

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων του εκζέματος.

Πρόκειται για ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό ανά τον κόσμο, με αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντινεοπλασματικές ιδιότητες,

Μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα, να προστεθεί στο φαγητό ή να χρησιμοποιηθεί σε ενυδατικά προϊόντα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, μπορεί να παίξει αξιοσημείωτο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του εκζέματος.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για τη θεραπεία μιας σειράς δερματολογικών παθήσεων.

Υπάρχουν ήδη οι πρώτες αποδείξεις ότι τα προϊόντα με κουρκουμά και κουρκουμίνη και τα συμπληρώματα, τόσο όσα λαμβάνονται από στόματος, όσο και αυτά που προορίζονται για τοπική χρήση, έχουν θεραπευτικά οφέλη για την υγεία του δέρματος.

Το έκζεμα προκαλείται από φλεγμονή στην επιφάνεια του δέρματος και οδηγεί σε κνησμό και εξανθήματα.

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τόσο του εκζέματος, όσο και της ατοπικής δερματίτιδας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε έλαιο καρύδας. Το λάδι καρύδας μειώνει την ποσότητα των βακτηρίων σταφυλόκοκκου στην επιδερμίδα, που μπορεί να προκαλέσει έκζεμα. Χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας μία ή δύο φορές την ημέρα για να αποφύγετε τις εξάρσεις.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα και οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα αντιισταμινικά συμβάλλουν στην ανακούφιση του κνησμού, ενώ οι πιο δραστικές θεραπείες απαιτούν συνταγή δερματολόγου.

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να αποφεύγουν το ξύσιμο, καθώς μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Διατηρώντας τα νύχια κοντά και φορώντας ελαφριά ρούχα πάνω από τις πληγείσες περιοχές, μειώνετε τον κίνδυνο επιπτώσεων από το ξύσιμο.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα υπέροχα πράγματα που θα σας συμβούν αν βάλετε στη ζωή σας τον κουρκουμά (pics)

Κουρκουμάς: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί

Αυξήστε την οστική σας πυκνότητα με κουρκουμά!