ΥΓΕΙΑ

Ουλίτιδα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών για τη σύνδεση της ουλίτιδας με τη νόσο Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν.

Ουλίτιδα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Piotr Mydel, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο.

Τα βακτήρια αυτά παράγουν πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, κάτι που σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μνήμης και τελικά στο Αλτσχάιμερ.

Ο Mydel διευκρινίζει ότι δεν είναι τα βακτήρια καθαυτά που προκαλούν τη νόσο, η παρουσία τους ωστόσο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης και γρήγορης εξέλιξης της νόσου.

Η έρευνα έδειξε πάντως ότι υπάρχουν τρόποι για να προστατευτεί κανείς από το Αλτσχάιμερ αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή του.

Ο Mydel συνιστά να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ουλίτιδας και Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο και να κάνετε καθαρισμό.

Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενες έρευνες ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να προχωρήσουν από το στόμα στον εγκέφαλο και τα επιβλαβή ένζυμα που εκκρίνουν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τώρα, για πρώτη φορά, ο Mydel έχει αποδείξεις με βάση το DNA.

Οι ερευνητές εξέτασαν 53 πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και εντόπισαν το ένζυμο στο 96% των περιστατικών. Σύμφωνα με τον Mydel, τα ευρήματα είναι πιθανό να οδηγήσουν τους ερευνητές σε νέα προσέγγιση αντιμετώπισης της νόσου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν φάρμακο που μπλοκάρει τα βλαβερά ένζυμα, καθυστερώντας την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα δόντια σας για να προλάβετε έμφραγμα, εγκεφαλικό & άνοια

Περιοδοντική νόσος: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται