ΥΓΕΙΑ

Παράταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου

Όσο παρατείνεται η διάρκεια της κύησης μετά το φυσιολογικό όριο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου, σύμφωνα με νέα μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της, που ανέλυσε 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Παράταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου του εμβρύου

Ο υψηλότερος κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου αφορούσε τις εγκυμοσύνες που ξεπέρασαν τις 41 εβδομάδες με τις πιθανότητες να αυξάνονται κατά 87%, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.

Υπογράμμισαν ωστόσο, ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην 41η εβδομάδα της κύησης δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς ο απόλυτος κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου παραμένει πολύ χαμηλός και ισοδυναμεί με έναν επιπλέον θάνατο εμβρύου στη μήτρα για κάθε 1.449 εγκυμοσύνες, συγκριτικά με τον τοκετό στις 40 εβδομάδες.

«Τώρα που κατανοούμε το βαθμό στον οποίο αυξάνονται οι κίνδυνοι ενδομήτριου θανάτου για κάθε επιπλέον εβδομάδα κύησης, θα πρέπει να ενσωματώσουμε αυτές τις πληροφορίες σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με το πλάνο τοκετού σε έγκυες γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το φυσιολογικό διάστημα», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ένα απροσδόκητο εύρημα που αφορούσε τις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής, οι οποίες διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου από τις λευκές.

Από τα περίπου 3.000 περιστατικά ενδομήτριων θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα τρίτο αφορούσε υγιείς κυήσεις στην 37η εβδομάδα, πριν τους θανάτους των εμβρύων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες και σχεδόν 18.000 περιστατικά ενδομήτριου θανάτου. Ο κίνδυνος αυξήθηκε από 0,1 ανά 1.000 εγκυμοσύνες στην 37η εβδομάδα κύησης σε 3,2 ανά 1.000 εγκυμοσύνες στην 42η εβδομάδα κύησης.

Ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου αυξήθηκε κατά 64% μεταξύ 40ης και 41ης εβδομάδας και έφτασε στο 87% μεταξύ 41ης και 42ης εβδομάδας, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Η παράταση της κύησης αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου ενδομήτριου θανάτου και στις γυναίκες προκαλείται τοκετός μετά από 41 εβδομάδες κύησης. Αυτή η σύσταση βασίζεται σε αποδείξεις αυξημένου κινδύνου ενδομήτριου θανάτου μετά την 41η εβδομάδα κύησης» αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 7.000 μωρά γεννιούνται νεκρά κάθε μέρα στον κόσμο

Η παχυσαρκία της μητέρας αίτιο θνησιγένειας του βρέφους

Επιπλοκές στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζουν τις μελλοντικές κυήσεις