ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Lyme: Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ο πόνος στις αρθρώσεις;

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Lyme ορισμένες φορές αισθάνονται εξουθενωτικό πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εμφάνιση αρθρίτιδας του Lyme.

Νόσος του Lyme: Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ο πόνος στις αρθρώσεις;

Για μερικούς, τα συμπτώματα δεν εξασθενούν ακόμη και με τη χορήγηση αγωγής. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές φαίνεται να έχουν εντοπίσει μία πιθανή αιτία του φαινομένου, γεγονός που δίνει ελπίδες για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου.

Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο του Lyme πολλαπλασιάζονται, εκκρίνουν ένα κυτταρικό συστατικό που ονομάζεται πεπτιδογλυκάνη, το οποίο προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα που οδηγεί στα συμπτώματα του αρθρικού πόνου και της αρθρίτιδας του Lyme.

Οι ερευνητές εντόπισαν την πεπτιδογλυκάνη σε δείγματα αρθρικού υγρού από ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο του Lyme, τα συμπτώματα των οποίων δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με αντιβιοτικά. «Μπορούμε να ανιχνεύσουμε στην πραγματικότητα την πεπτιδογλυκάνη στο αρθρικό υγρό των προσβεβλημένων αρθρώσεων ασθενών που έχουν όλα τα συμπτώματα της αρθρίτιδας Lyme, αλλά δεν έχουν πλέον μία εμφανή, ενεργή λοίμωξη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Brandon Jutras.

Για να επιβεβαιωθεί ότι η πεπτιδογλυκάνη ήταν στην πραγματικότητα ικανή να συνεισφέρει μόνο στην αρθρίτιδα, οι ερευνητές καθάρισαν τα δείγματα αρθρικού υγρού (για να εξαλείψουν όλα τα άλλα βακτηριακά συστατικά) και τα χρησιμοποίησαν σε ποντίκια. Μέσα σε 24 ώρες, τα ποντίκια εμφάνισαν φλεγμονή στις αρθρώσεις, υποδεικνύοντας ότι η πεπτιδογλυκάνη ήταν η αιτία του προβλήματος.

Επειδή η πεπτιδογλυκάνη παραμένει στο αρθρικό υγρό και δεν απομακρύνεται εύκολα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει φλεγμονώδη απόκριση σε αυτήν και έτσι ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά την αγωγή με αντιβιοτικά. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση ή την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτή η ανακάλυψη είναι μία μεγάλη εξέλιξη, καθώς θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπείες για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του Lyme. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τρόπους για την καταστροφή της πεπτιδογλυκάνης ή την αντιμετώπιση της αντίδρασης του σώματος σε αυτή.

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της νόσου του Lyme. Ενώ όλα τα βακτηρίδια περιέχουν κάποια μορφή πεπτιδογλυκάνης, ο τύπος που βρίσκεται στα βακτήρια του Lyme έχει μία μοναδική χημική δομή. Έτσι, οι γιατροί θα μπορούσαν θεωρητικά να ελέγξουν το αρθρικό υγρό του ασθενούς για την παρουσία πεπτιδογλυκάνης ως έναν τρόπο διαγνωστικού ελέγχου για τη νόσο του Lyme.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιες ασθένειες μεταδίδουν τα τσιμπούρια – Πώς θα προστατευτείτε