ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προστατεύει τη μητέρα και το έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και πρόσληψης βάρους;

Η διατροφή που προστατεύει τη μητέρα και το έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ναι, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ωστόσο, ότι το διατροφικό σχήμα, το οποίο είναι πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα , δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, δεν μειώνει τον συνολικό κίνδυνο επιπλοκών για τη μητέρα και το μωρό.

Η νέα μελέτη εξέτασε πάνω από 1.200 έγκυες σε πέντε μαιευτικές μονάδες στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλάμβανε 30 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθημερινά, αντιμετώπιζαν 35% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης και πήραν κατά μέσο όρο 1,25kg λιγότερα από τις γυναίκες που δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, όσες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πριν τη σύλληψη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι έγκυες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιπλοκών μπορούν να ωφεληθούν από τη Μεσογειακή διατροφή για να μειώσουν την πρόσληψη βάρους και τον κίνδυνο διαβήτη κύησης» δήλωσε η Shakila Thangaratinam, καθηγήτρια Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

Η Thangaratinam σημείωσε ότι οι γυναίκες που κινδυνεύουν από διαβήτη κύησης πρέπει να ενθαρρύνονται να υιοθετούν πιο υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της κύησης. Συγκεκριμένα, να τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, φρούτα και μη επεξεργασμένα δημητριακά και να περιορίζουν τα ζωικά λιπαρά και τη ζάχαρη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή του 2019

Μεσογειακή διατροφή: Ποιες σοβαρές παθήσεις προλαμβάνει (εικόνες)

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στην οστεοπόρωση