ΥΓΕΙΑ

Αξονική τομογραφία στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανοί κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις απεικονιστικές εξετάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Βόρειο Αμερική.

Αξονική τομογραφία στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανοί κίνδυνοι

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Όπως αναφέρει η συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Marilyn Kwan: «Η παρούσα μελέτη δίνει την δυνατότητα να εξετάσουμε αναλυτικά τις επιπτώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να περιοριστεί η έκθεση της εγκύου σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, καθώς αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών».

Η αξονική τομογραφία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην ιατρική απεικόνιση. Είναι ελάχιστα επεμβατική και μπορεί να διεξαχθεί πιο γρήγορα συγκριτικά με την μαγνητική, αλλά έχει υψηλή δόση ακτινοβολίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από τα αρχεία που διατηρούσαν έξι κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την επαρχία του Οντάριο στον Καναδά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση σύγχρονων απεικονιστικών εξετάσεων σε 2,2 εκατομμύρια γυναίκες που αντιστοιχούσαν σε 3,5 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 1996 και 2016.

axoniki2

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, το ποσοστό αξονικών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, σχεδόν τετραπλασιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και διπλασιάστηκε στο Οντάριο του Καναδά.

Το 2016 περίπου το 0,8% των εγκύων στις ΗΠΑ και το 0,4% στο Οντάριο υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία.

Από το 2007 και έπειτα το ποσοστό απεικονιστικών εξετάσεων στην εγκυμοσύνη μειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι όμως και στην επαρχία Οντάριο.

Η καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας της μελέτης Diana Miglioretti, επισημαίνει: «Οι περισσότερες έγκυες υποβάλλονται σε υπέρηχο, μια τεχνική που δεν εκπέμπει ιοντίζουσα ακτινοβολία, προκειμένου να παρακολουθείται η ανάπτυξη του εμβρύου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι γιατροί υποβάλουν έγκυες γυναίκες σε απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλείσουν τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, εγκεφαλικού, τραύματος, ανευρύσματος ή σκωληκοειδίτιδας ».

Άλλοι τύποι προηγμένης ιατρικής απεικόνισης είναι η ακτινογραφία, η αγγειογραφία και η πυρηνική ιατρική, οι οποίες περιλαμβάνουν ιοντίζουσα ακτινοβολία και η μαγνητική τομογραφία που δεν εκπέμπει.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αξονική τομογραφία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποια εξέταση μας «φορτώνει» με την περισσότερη ακτινοβολία

Ποια εξέταση αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου