ΥΓΕΙΑ

Πρώιμη θηλαρχή: Το έλαιο που αυξάνει τον κίνδυνο

Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται σε αφθονία σε σαπούνια, σαμπουάν και απορρυπαντικά και η εφαρμογή τους χαλαώνει το νευρικό σύστημα και μειώνει το άγχος.

Πρώιμη θηλαρχή: Το έλαιο που αυξάνει τον κίνδυνο

Η χρήση του έλαιου λεβάντας, σε παιδιά κάτω των τριών ετών, αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης θηλαρχής και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του μαστού, επισημαίνει νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism».

Πρώιμη θηλαρχή είναι η διόγκωση των μαστών που εμφανίζουν τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια κατά τη βρεφική ηλικία. Συνήθως είναι μια καλοήθης κατάσταση, που οφείλεται σε μια παροδική φυσιολογική διέγερση του άξονα που ελέγχει το γενετικό σύστημα του παιδιού.

Ο Jeffrey Ramsey, επικεφαλής της έρευνας και ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Θεμάτων Υγείας επισημαίνει: «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η χρήση προϊόντων που περιέχουν αιθέρια έλαια και συγκεκριμένα λεβάντα, σε αγόρια και κορίτσια, είναι πιθανό να αυξήσει το μέγεθος των μαστών τους».

bigstock Mom Is Hugging And Comforting 268865467

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αγόρια και κορίτσια κάτω των τεσσάρων ετών εκτέθηκαν σε έλαιο, άρωμα και προϊόντα λεβάντας και διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση του μεγέθους των μαστών τους. Όταν τα παιδιά έμειναν μακριά από προϊόντα λεβάντας, οι μαστοί επανήλθαν στο φυσιολογικό για την ηλικία τους μέγεθος, αν και υπάρχει η πιθανότητα τα συμπτώματα να εξαφανίστηκαν με φυσικό τρόπο και όχι εξαιτίας της μη εφαρμογής του ελαίου.

Η εν λόγω μελέτη ανέλυσε επίσης, κατά πόσο η χρήση αιθέριων ελαίων, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών των παιδιών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το έλαιο λεβάντας και το έλαιο τεϊόδεντρου μιμούνται την δράση των οιστρογόνων, εμποδίζοντας την παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ τα αιθέρια έλαια γενικά έχουν «μεγαλύτερη ισχύ ως αντί-ανδρογόνα παρά ως οιστρογόνα».

boy

Αυτό σημαίνει ότι τα ανδρογόνα εμποδίζουν την ανάπτυξη του μαστού και τα αντι-ανδρογόνα αναστέλλουν τη δράση των ανδρογόνων. Είναι μια κατάσταση που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την φυσική διαδικασία ανάπτυξης των αγοριών.

Οι ερευνητές δεν συστήνουν την «αποφυγή αυτών των προϊόντων» αλλά προειδοποιούν τους γονείς να λάβουν υπόψη τους ότι η χρήση αυτών, ίσως συμβάλλει μεταξύ άλλων στην πρόωρη ανάπτυξη του μαστού στα κορίτσια και στην εμφάνιση γυναικομαστίας στα αγόρια.

Πηγή: Independent

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη έναρξη εφηβείας: Με ποια πάθηση συνδέεται

Λεβάντα: Χρήσεις και οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία (pics)

Ανδρόπαυση: Όσα πρέπει να ξέρετε για την «εμμηνόπαυση των ανδρών»