ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο

Πρόκειται για ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Σουηδία, τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 6.400 παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 2013. Οι ερευνητές σύγκριναν για μελλοντικό κίνδυνο ψυχικών διαταραχών τα παιδιά αυτά με τα αδέρφια τους, καθώς και με υγιή παιδιά.

Σε διάστημα 9 ετών, ποσοστό 17% των παιδιών με την πάθηση διαγνώστηκαν με ψυχική νόσο. Το αντίστοιχο ποσοστό στα υγιή παιδιά ανήλθε στο 12% και στα αδέρφια των παιδιών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στο 10%.

Ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερος για τα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συγκριτικά με παιδιά του γενικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος για τα παιδιά με την πάθηση ήταν υψηλότερος και από αυτόν των αδερφών τους.

Ο υψηλότερος κίνδυνος αφορούσε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ΔΕΠΥ και αυτισμό. Τα παιδιά αυτά αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας ως ενήλικες.

Ο κίνδυνος προβλημάτων ψυχικής υγείας ήταν μεγαλύτερος κατά τον πρώτο χρόνο της πάθησης, ενώ ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα παιδιά που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πριν την ηλικία των 6 ετών, καθώς και για όσα είχαν γονείς με ψυχικές διαταραχές.

Αν και η έρευνα δεν κατέληξε σε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έδειξε ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα παιδιά με την πάθηση και οι γονείς τους χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και μακρόχρονης παρακολούθησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Το φρούτο που μετριάζει τα συμπτώματα

Περιεδρική νόσος του Crohn: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στα παιδιά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου