ΥΓΕΙΑ

Θρομβοφλεβίτιδα: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου της απειλητικής κατάστασης (εικόνες)

Η θρομβοφλεβίτιδα ή επιπολής φλεβική θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου στις επιφανειακές φλέβες των άνω και κυρίως των κάτω άκρων.

Θρομβοφλεβίτιδα: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου της απειλητικής κατάστασης (εικόνες)

Τα κλινικά χαρακτηριστικά είναι η ερυθρότητα, η θερμότητα, ο πόνος κατά την ψηλάφηση και η σκληρότητα της περιοχής που υπάρχει η θρόμβωση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν εκδηλώνεται σε βαθιές φλέβες που δεν βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα. Τότε τα συμπτώματα είναι συχνά άτυπα σε βαθμό που να μην τα αντιλαμβάνεται ο πάσχων και η συνολική κλινική εικόνα του να εκδηλώνεται κατευθείαν με πνευμονική εμβολή, που είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιπλοκή ακόμα και για τη ζωή του.

Στις περιπτώσεις αυτές κυριαρχούν τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής που είναι η δύσπνοια, η οποία συνοδεύεται από ανεξήγητη ταχυκαρδία ή πόνο στον θώρακα και σε βαρύτερες περιπτώσεις δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ο ασθενής που υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχει από επιπολής φλεβική θρόμβωση πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου της θρομβοφλεβίτιδας είναι οι εξής.

Πηγή: WebMD