ΥΓΕΙΑ

Λύκος: 13 τυπικά συμπτώματα του κοινού αυτοάνοσου (εικόνες)

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων.

Λύκος: 13 τυπικά συμπτώματα του κοινού αυτοάνοσου (εικόνες)

Τα αυτοαντισώματα αυτά στρέφονται κατά συστατικών του ίδιου του οργανισμού που βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες και ευθύνονται για την πρόκληση των ποικίλων εκδηλώσεων της νόσου.

Ο λύκος προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερος στις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι περίπου 9:1, ενώ η αναλογία αυτή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους είναι 3:1.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα του ανθρώπου και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα συμπτωμάτων και κλινικών σημείων.

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα του λύκου εκδηλώνονται και σε άλλες παθήσεις, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις διαταραχές του αίματος, την ινομυαλγία, το διαβήτη, τις διαταραχές του θυρεοειδούς και πολλές παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών και των οστών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Λύκο, τυπικά συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος είναι τα εξής:

Πηγή: Lupus Foundation of America