ΥΓΕΙΑ

Υστερεκτομή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η υστερεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας από το σώμα της γυναίκας. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει μαζί με τον τράχηλο και τα άλλα συγγενή όργανα της μήτρας, σάλπιγγες και ωοθήκες.

Υστερεκτομή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υστερεκτομή είναι μια τραυματική εμπειρία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης μακροπρόθεσμα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Shannon Laughlin-Tommaso, γυναικολόγος στην Κλινική Mayo.

Η ίδια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 2.100 γυναικών που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση της μήτρας αλλά όχι των ωοθηκών. Διαπίστωσαν ότι είχαν σχεδόν 7% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και 5% αυξημένο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής σε διάστημα 30 ετών.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή μεταξύ των ηλικιών 18 έως 35 είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης (12%), σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Laughlin-Tommaso παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τις γυναίκες με καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις αντί της υστερεκτομής.

«Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν υποβληθεί μια γυναίκα σε υστερεκτομή, ειδικά όταν είναι σε νεαρή ηλικία», υπογράμμισε.

Μια δεύτερη έρευνα επιστημόνων της κλινικής Mayo διαπίστωσε ότι 1.653 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που εκτός από τη μήτρα υποβλήθηκαν κατά την υστερεκτομή και σε αφαίρεση ωοθηκών χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προϋπάρχουσες διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές άγχους ή άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών για να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού.

«Μπορούμε να πούμε ότι οι ψυχολογικές συνθήκες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να υποβληθεί μια γυναίκα σε υστερεκτομή, με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Δρ Walter Rocca, νευρολόγος και επιδημιολόγος.

«Η κατανόηση των ψυχιατρικών παραγόντων που μπορεί να έχουν επηρεάσει την προηγούμενη πρακτική υστερεκτομής, είναι σημαντική για την ανάπτυξη πιο συντηρητικών στρατηγικών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αφαίρεση μήτρας: Για ποια προβλήματα υγείας πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Υστερεκτομή: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Υστερεκτομή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας