ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική τόσο για την μητέρα, όσο και για το παιδί, σύμφωνα με νέα μελέτη όμως, τα αντικαταθλιπτικά καθιστούν τη γυναίκα πιο ευάλωτη στο διαβήτη κύησης.

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

«Η κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Anick Berard, υπεύθυνη του τομέα έρευνας για τα φάρμακα, την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Εάν μια γυναίκα είναι έγκυος και παίρνει αντικαταθλιπτικά, δεν πρέπει να τα σταματήσει από μόνη της, αλλά να το συζητήσει με τον γιατρό της για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά είναι μόνο μία επιλογή», αναφέρει η Berard.

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν διαβήτη κύησης, αλλά σύνδεση των δύο καταστάσεων.

Είναι πιθανό τα φάρμακα να επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου. Μία άλλη παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, τόνισε η Berard και οι συνεργάτες της.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαρα μωρά και σε μεγαλύτερη περίοδο τοκετού επειδή το μωρό μπορεί να κολλήσει στο κανάλι γέννησης, εξηγούν οι ερευνητές.

eguos giatros

Τα βρέφη είναι επίσης πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία και τον διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Η Berard και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για 21.000 γυναίκες με διαβήτη κύησης και 209.000 υγιείς γυναίκες που γέννησαν στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ 1998 και 2015.

Λίγο πάνω από το 4% των γυναικών με διαβήτη κύησης λάμβαναν κάποιο αντικαταθλιπτικό (φλουοξετίνη - Prozac, φλουβοξαμίνη - Luvox, παροξετίνη - Paxil και σερτραλίνη - Zoloft), γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μαζί με βενλαφαξίνη (Effexor) και αμιτριπτυλίνη (Endep).

Η βενλαφαξίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs) και η αμιτριπτυλίνη είναι ένας παλαιότερος τύπος φαρμάκου που ονομάζονται τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Η χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα φάρμακα αύξησε τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης κατά 19%, σε σύγκριση με το να μην τα παίρνει η έγκυος.

Τα πιο επικίνδυνα ήταν το Effexor, το οποίο αύξησε τον κίνδυνο κατά 27% και το Endep, που αύξησε τον κίνδυνο κατά 52%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο κίνδυνος αυξανόταν αναλογικά με τη διάρκεια λήψης τους, καθώς και αν οι γυναίκες λάμβαναν περισσότερα από ένα φάρμακα.

Ειδικότερα, για όσες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά για μικρό χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 15%, ενώ για όσες τα λάμβαναν για μεγάλο διάστημα ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 29%.

«Ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης κυμαίνεται από 7% έως 9%, συνεπώς ο αυξημένος κίνδυνος κατά 15% θα οδηγήσει σε επιπολασμό 10%, ενώ η αύξηση κατά 52% θα οδηγήσει σε επιπολασμό της τάξης του 14%. Οι αυξήσεις παραμένουν μικρές, αλλά πάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.

Πηγή: healthday

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας

Αγχολυτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Ο διαβήτης κύησης παράγοντας κινδύνου για την επιλόχεια κατάθλιψη